Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №623 від 03.10.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Щоб алкоголь не став дитячою забавою

Щоб алкоголь не став дитячою забавою

У липні 2013р. набув чинності закон про заборону перебування підлітків у клубах і ресторанах після 22 години, і його виконання контролюють правоохоронні органи. Законом передбачений штраф для власників розважальних закладів від 340 до 850 грн. Конвенцією ООН наголошено, що держава повинна турбуватися про здоров’я і розвиток дітей. У них є право на відпочинок і дозвілля, участь в іграх і розважальних заходах, які відповідають їхньому віку. Але більша частина дітей проводять свій вільний час у місцях, які не відповідають цим вимогам. Нічні клуби стають справжнім “вікном у світ” для підлітка, який ще не звик сприймати дійсність критично.

Чи варто дивуватися потім статистиці дитячого алкоголізму? Майже 40% українських підлітків віком 14­18 років регулярно вживають алкогольні напої. Нещодавно Всесвітня організація охорони здоров’я провела опитування школярів у 41 країні світу щодо того, чи вживають вони спиртне. Згідно з їхніми відповідями, Україна в списку ­ перша. Навіть в 11­12­річному віці приблизно шоста частина підлітків (переважно хлопчиків) уже знає, що таке сп’яніння. Сьогодні в країні 1% підлітків 12­13 років вживають спиртні напої щодня. Вживання пива в Україні серед підлітків за останні чотири роки зросло вдвічі.

Шкідливі наслідки алкоголю на здоров’я і розвиток дитини

Алкоголь потрапляє в кров через 2 хвилини після вживання. Страждають передусім клітини головного мозку.

Більше 30% алкоголю затримуються у нервових клітинах головного мозку. У результаті одного сп’яніння гине до 20 тисяч клітин головного мозку. Порушується умовно­рефлекторна діяльність, людина втрачає здатність керувати собою. При частому вживанні алкоголю затримується розвиток вищих форм мислення, він впливає на психіку підлітка. Підліток “тупіє” і інтелектуально, і емоційно, і морально.

Алкоголь порушує структуру клітин печінки, що призводить до переродження її тканини. При систематичному вживанні алкоголю розвивається цироз печінки. Алкоголь “роз’їдає” слизову оболонку стравоходу, шлунка, порушує секрецію і склад шлункового соку, що ускладнює процес травлення і несприятливо відображається на рості і розвитку підлітків.

Чи зможе алкозалежна людина народити здорову дитину, адже алкоголізм передається спадково? Якщо мати вживає спиртне під час вагітності, маля теж отримує певну дозу алкоголю через плаценту. У новонародженого розвивається алкогольний синдром, який протягом 10­15 років може існувати у стадії ремісії. Перше “знайомство” такої дитини з алкоголем може призвести до появи запою або важких видів пияцтва.

Спиртне, випите матір’ю, що годує дитину, переходить в організм малюка. Такі діти ростуть ослабленими, замкнутими, нервозними і злобними.

Соціальні наслідки проявляються в прогулах за місцем навчання, частішають конфлікти з батьками, педагогами, додаються фінансові проблеми, частішають випадки скоєння злочинів, ДТП.

Як свідчить кримінальна статистика, кожний п’ятий злочин в Україні скоюється у стані алкогольного сп’яніння або на ґрунті вживання спиртних напоїв. Щороку в Україні тільки від отруєння алкоголем вмирає від 9 до 11 тисяч людей.

Бути здоровим ­ престижно!

За даними різних соціологічних служб в Україні, кожна десята людина хвора. І ці захворювання викликані низкою факторів, у тому числі й шкідливими звичками. Курити молодь вже поступово кидає. Але показники дитячого алкоголізму в Україні зашкалюють. Щоб наші діти стали гідною зміною своїм батькам і матерям, щоб у них було світле майбутнє, а не перспектива провести півжиття в наркодиспансері чи на лікарняному ліжку, потрібно пропагувати здоровий спосіб життя, бути прикладом, надавати правдиву інформацію щодо впливу алкоголю на організм і докласти всіх зусиль, аби захистити дітей від впливу того бізнесу, який будується на людських слабкостях і шкідливих звичках.

Лікар­методист обласного центру здоров’я Галина КАШПЕР

Жінки! Перш ніж вживати алкоголь - подумайте

Понад 40 років тому доведено, що вживання матір’ю алкоголю під час вагітності призводить до широкого спектру порушень розвитку у дітей, серед яких ФАСП (фетальний алкогольний спектр порушень) є найбільш важким. При вживанні алкоголю вагітною жінкою вдвічі зростає ризик передчасного переривання вагітності та мертвонародження. Порушення розвитку, пов‘язані із ФАСП, залишаються у дитини на все її життя. Для ФАСП характерні специфічні риси обличчя, аномалії життєво важливих органів, порушення слуху, затримка розвитку. Проте сучасні дослідження доводять, що нервово­поведінкові порушення, такі як відставання у розумовому і мовному розвитку, нездатність сформувати прості соціальні навички, асоційовані з впливом алкоголю до народження, можуть виникати без наявності характерних для ФАСП рис обличчя. Ці діти потребують навчання за спеціальними програмами. Тому жінка, яка є або може бути вагітною, або планує вагітність, повинна відмовитись від вживання алкоголю!

03.10.2013



Рівне-Ракурс №10 від 03.10.2013p. 
На головну сторінку