Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №623 від 03.10.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Кабачок

Кабачок

Дієтичні властивості кабачків обумовлені сприятливим поєднанням у них солей калію і натрію, високим вмістом води, пектинових речовин та низьким ­ клітковини. Найбільша кількість поживних речовин в м’якоті молодих плодів розміром 10­20 см з недозрілим насінням і м’якою шкіркою.

Цей овоч входить в усі лікувальні дієти (у тому числі і для схуднення), рекомендований у харчуванні літніх людей, вагітних і годуючих жінок, дітей. Але є у нього і протипоказання в корисних властивостях: загострення захворювань шлунково­кишкового тракту (діарея), ниркова недостатність з високим вмістом калію в крові.

Для лікувальних цілей і корисних властивостей годяться тільки молоді кабачки (м’якоть і сік). При серцево­судинних захворюваннях (гіпертонія, гіпотонія, аритмія тощо) полегшується живлення серцевого м’яза, нормалізується водно­електролітний баланс, очищуються судини, і знижується рівень холестерину. При захворюваннях шлунково­кишкового тракту (хронічні коліти, ентероколіти поза загостренням, запори, стани після операцій на шлунку) активізується робота травного тракту, поліпшуються функції шлунка і кишківника (моторна і секреторна), нормалізується кислотність. При захворюваннях нирок і сечового міхура (хронічний нефрит, пієлонефрит, цистит) кабачок сприяє виведенню з організму зайвої рідини, знімає набряки.

Молоді плоди відварити зі шкіркою без солі і масла, з’їсти, як пюре. Насіння дозрілих кабачків підсушити в духовці і їсти 15­20 штук у день. Сік молодих кабачків пити один­два рази на день за півгодини до їжі або через півтора після, починаючи з 1 ст.л., і поступово довести до 1­1,5 ст., розділяючи пор­цію на три­чотири прийоми. При поганій переносимості корисних властивостей сік розбавляти 1:1 водою. При захворюваннях печінки (холецистити, гепатити) м’якоть і сік плодів сприяють кращому виведенню жовчі з жовчного міхура, що покращує роботу печінки, кишечника та підшлункової залози. При анемії поліпшується кровотворення за рахунок високого вмісту в соку і молодих плодах калію, міді, заліза і хлорофілу.

У разі порушення обміну речовин (ожиріння, діабет, подагра) клітковина і пектини, які містяться в кабачках, посилюють перистальтику кишечника, перешкоджають всмоктуванню жирів, а високий вміст калію сприяє виведенню надлишків води і солей. При захворюваннях шкіри (алергія, діатез, екзема та інше) 10­12 квіток залити 0,5 л окропу, настояти три години, випити за день, як чай. Курс ­ 10­12 днів. Можна застосовувати настій зовнішньо для обтирань шкіри, поліпшується її стан, виводяться алергени.

03.10.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 03.10.2013p. 
На головну сторінку