№623 від 03.10.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здорового харчування
Дієтичні властивості кабачків обумовлені сприятливим поєднанням у них солей калію і натрію, високим вмістом води, пектинових речовин та низьким клітковини. Найбільша кількість поживних речовин в м’якоті молодих плодів розміром 1020 см з недозрілим насінням і м’якою шкіркою.
Для лікувальних цілей і корисних властивостей годяться тільки молоді кабачки (м’якоть і сік). При серцевосудинних захворюваннях (гіпертонія, гіпотонія, аритмія тощо) полегшується живлення серцевого м’яза, нормалізується водноелектролітний баланс, очищуються судини, і знижується рівень холестерину. При захворюваннях шлунковокишкового тракту (хронічні коліти, ентероколіти поза загостренням, запори, стани після операцій на шлунку) активізується робота травного тракту, поліпшуються функції шлунка і кишківника (моторна і секреторна), нормалізується кислотність. При захворюваннях нирок і сечового міхура (хронічний нефрит, пієлонефрит, цистит) кабачок сприяє виведенню з організму зайвої рідини, знімає набряки.
Молоді плоди відварити зі шкіркою без солі і масла, з’їсти, як пюре. Насіння дозрілих кабачків підсушити в духовці і їсти 1520 штук у день. Сік молодих кабачків пити одиндва рази на день за півгодини до їжі або через півтора після, починаючи з 1 ст.л., і поступово довести до 11,5 ст., розділяючи порцію на тричотири прийоми. При поганій переносимості корисних властивостей сік розбавляти 1:1 водою. При захворюваннях печінки (холецистити, гепатити) м’якоть і сік плодів сприяють кращому виведенню жовчі з жовчного міхура, що покращує роботу печінки, кишечника та підшлункової залози. При анемії поліпшується кровотворення за рахунок високого вмісту в соку і молодих плодах калію, міді, заліза і хлорофілу.
У разі порушення обміну речовин (ожиріння, діабет, подагра) клітковина і пектини, які містяться в кабачках, посилюють перистальтику кишечника, перешкоджають всмоктуванню жирів, а високий вміст калію сприяє виведенню надлишків води і солей. При захворюваннях шкіри (алергія, діатез, екзема та інше) 1012 квіток залити 0,5 л окропу, настояти три години, випити за день, як чай. Курс 1012 днів. Можна застосовувати настій зовнішньо для обтирань шкіри, поліпшується її стан, виводяться алергени.
03.10.2013 | Тетяна ХВИЛЬ |
Рівне-Ракурс №10 від 03.10.2013p. На головну сторінку |