Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №247 від 06.07.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Освіта

Про тести і корупцію

Про тести і корупцію

Відшуміли шкільні вечори, а з ними - й екзаменаційна лихоманка. Правда, іспити цього року складали не всі одинадцятикласники. Охочі могли взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні, простіше кажучи, у тестуванні. Від Рівненської області до всеукраїнського експерименту з тестових випробувань увійшов лише Сарненський район та місто Рівне.

Про те, чи експеримент виявився вдалим і чи зможе зовнішнє тестування подолати хабарництво у вузах, на засіданні Рівненського прес-клубу висловлювали свої думки Галина Майборська - заступник начальника управління освіти Рівненської облдержадміністрації, Руслан Постоловський - ректор РДГУ та Ігор Рогаль - заступник начальника відділу Державної служби безпеки УМВС у Рівненській області.

Для тестування старшокласники могли обирати одразу три предмети (українська мова, математика та історія) або вибрати один із них. Регіональним центром тестування, куди відправляли письмові роботи учнів, був Львів. Найкращі результати випускники нашої області виявили з мови та історії, дещо нижчі - з математики.

Учасники тестування отримали сертифікати з балами, які можуть подати до вищих навчальних закладів України, підпорядкованих Міністерству освіти. Проте сертифікат не є підставою для зарахування до ВНЗ, адже в кожному закладі є свій конкурс. І, звісна річ, стане студентом той абітурієнт, у якого бали в сертифікаті будуть вищими, ніж у його конкурентів.

Цьогорічний проект передбачав тестування абітурієнтів лише за їх бажанням. А уже з 2008 року тести писатимуть усі.

А поки що існує багато проблем, які ще треба подолати. Наприклад, результат тесту, що був розрахований на середнього випускника школи, не можна використати для вступу до елітного вузу. Адже при високому конкурсі університети проводять і проводитимуть надалі додаткові вступні випробування. До речі, ректор РДГУ Руслан Постоловський зазначив, що жодного цьогорічного сертифікату з тестування до його вузу абітурієнтами ще не було подано...

На користь єдиного тестування говорить те, що абітурієнти перебуватимуть в абсолютно однакових умовах і щодо складності тесту, і щодо часу його написання. І у дітей, і у батьків з’явиться більше часу, збережуться нерви.

Але чи здолає тестування хабарництво, це ще питання. В українській моделі незалежного тестування пропонується використовувати закриту базу тестових завдань. Закрита - означає секретна. Очевидно, що не для всіх. Завдання знають автори, редактори, працівники, що формують базу даних. Та й у друкарні можуть запросто дізнатися про зміст тестів. “Залишається сподіватися, що всі особи, причетні до підготовки тестових зошитів, будуть чесними людьми”, - каже Галина Майборська. Вона ж запевнила, що для незадоволених “відкриють гарячу телефонну лінію”, яка вже й цього року діє при облдержадміністрації: 695-351 або при управлінні освіти: 223-496.

А Ігор Рогаль із СБУ наголосив, що за давання хабара тому, хто до цього причетний, загрожує кримінальна відповідальність. Так само, як і за його вимагання. Статтю 368 Кримінального кодексу ще ніхто не відміняв.

06.07.2006Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 06.07.2006p. 
На головну сторінку