Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №624 від 10.10.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Новації

У Рівному придумали, як зменшити плату за тепло та зекономити газ

У Рівному придумали, як зменшити плату за тепло та зекономити газ

Ось ця дев’ятиповерхівка ще зовсім недавно нічим не відрізнялася від десятків інших рівненських “панельок”, мешканців яких з початком опалювального сезону чекають додаткові витрати у вигляді оплати послуг теплопостачальників. Нинішньої ж зими її жителі мають шанс майже вдвічі зменшити плату за тепло. Причина економії проста ­ квартири були повністю утепленими за сучасними технологіями.

Панельний будинок на Князя Володимира, 37 належить ОСББ “Учитель”. Він ­ перший у Рівному панельний будинок, який “увійде” в зиму повністю утепленим.

Почалося все з того, що, як каже керівник ОСББ “Учитель” Надія Горецька, мешканці багатоповерхівки зустрілися з проблемами, характерними й для інших таких споруд ­ розгерметизацією швів між залізобетонними конструкціями. В одній з квартир, пригадує Надія Горецька, господарі постійно скаржилися на холод. Причини ніяк не могли збагнути, аж поки не піднесли свічки до шва. Вона одразу загасла. Іншими словами ­ через дірки, закриті шпалерами, гуляв вітер.

Попервах люди думали скластися й найняти бригаду для герметизації з’єднань. Потім вирішили піти далі ­ утеплити “боковушки”. Хто живе в панельних будинках, той знає, що у бічних квартирах там найхолодніше. Склали проект та подали його в управління економіки Рівненського міськвиконкому, яке координує програму сприяння об’єднанням власників багатоквартирних будинків. Там проект підтримали і виділили кошти.

Як повідомили кореспонденту “Рівне­Ракурс” в управлінні економіки, у 2011­му році перша стадія проекту коштувала 199732 гривні. 150 тисяч дало місто в рамках програми сприяння ОСББ, 49 тисяч 732 гривні зібрали самі мешканці. У наступному році була друга стадія проекту ­ 259 тисяч 582 гривні (місто ­ 199982, громада ­ 59599). Нині ж реалізована третя ­ заключна, у підсумку якої утеплили весь будинок, загальною вартістю 250 тисяч (місто ­ 180, громада ­ 70 тисяч). Всього протягом трьох років на капітальний ремонт будинку ­ утеплення, шатровий дах та інші роботи ­ було освоєно 809 тисяч 314 гривень (місто ­ 629 тисяч 982 гривні, громада ­ 179 тисяч 331 гривню). Отже, результат виправдав сподівання. Як повідомив заступник міського голови Рівного з економічних питань Сергій Васильчук, до реалізації проекту мешканці “боковушок” платили за опалення квадратного метра помешкання 6 гривень 70 копійок. Після реалізації ­ 3 гривні 60 копійок. На даний час аналогічна перспектива чекає на власників усіх 144 утеплених квартир, які є в будинку.

“Люди повірять тоді, коли побачать результати”, ­ каже керівник ОСББ “Учитель” Надія Горецька і додає, що наступного року ОСББ “Учитель” знову братиме участь у міських програмах сприяння об’єднанням власників багатоквартирних будинків. Цього разу йтиметься про встановлення у під’їздах енергоощадних ламп та продовження терміну експлуатації ліфтів. До речі, за даними спеціалістів, більшість одиниць вертикального транспорту в Рівному відслужила передбачений нормативами термін експлуатації.

Щоправда, на мажорній ноті закінчити матеріал не вдасться. Справа в тому, що, як прогнозують фахівці, зекономити на платі за опалення з’явиться бажаючих чимало, та ось програма сприяння, як мовиться, не гумова, мається на увазі її бюджет. Так, у цьому році містом закладається 5 мільйонів гривень, але проект набув такої популярності, що цих грошей для Рівного вже дуже мало. А якби ще 5­6 мільйонів від держави, тоді не довелося б купувати 10­15 мільярдів кубометрів газу, а це ­ прямий і простий спосіб економії.

При цьому було б бажано, щоб, у випадку прийняття такого проекту, рішення приймалося не “на верху”, а на місцях, де справді видніше, хто спроможний реалізувати подібні справи і кого варто підтримати.

10.10.2013Ярослав ТАРАСЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 10.10.2013p. 
На головну сторінку