Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №628 від 07.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Кукурудза

Кукурудза

Кукурудзяні зерна багаті вітамінами РР, Е, D, К, вітамінами групи В (В1, В2), а також аскорбіновою кислотою. У качанах цієї рослини знаходяться цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза і магнію, а також мікроелементи: нікель і мідь. У кукурудзяному білку присутні незамінні амінокислоти: триптофан і лізин.

Вживання кукурудзи очищаюче діє на організм людини: вона виводить радіонукліди, токсини, що накопичилися в клітинах, шлаки. Завдяки великій кількості антиоксидантів, качани кукурудзи запобігають передчасному старінню, є хорошою профілактикою онкології і хвороб серця. Кукурудзу в різних видах рекомендується включати в дитячий раціон, оскільки вона забезпечує зростаючий організм необхідними мік­роелементами і вітамінами. Окрім цього, зерна кукурудзи гальмують процеси гниття і бродіння в кишковому тракті, тому її радять включати до складу дієт при ентероколітах.

Кукурудзу рекомендують людям з патологіями шлунково­кишкового тракту, хворим алергіями, які страждають цук­ровим діабетом, ожирінням і іншими формами порушення обмінних процесів. До складу кукурудзи входять унікальні жири, що містять близько 80% ненасичених жирних кислот, таких як ліноленова, лінолева і арахідонова. Ці кислоти потрібні для регуляції рівня холестерину. Вони вступають у реакцію з холестерином, утворюючи при цьому розчинні з’єднання, які вже не можуть відкладатися на стінках судин. Вживання кукурудзи регулює травні процеси і сприяє повнішому засвоєнню інших продуктів харчування.

Кукурудза стабілізує рівень цукру в крові; завдяки великій кількості вітамінів групи В, вона підживлює нервові клітини, попереджає і сприяє лікуванню захворювань цент­ральної нервової системи, включаючи поліомієліт і епілепсію. Кукурудза зупиняє розвиток м’язової дистрофії. Вживання цього злаку знімає біль в суглобах, викликаний артритами і остеоартритами.

Глютамінова кислота і фітин, які входять до складу цього злаку, допомагають при розумовій перевтомі, недокрів’ї, виснаженні, нудоті, блювоті, кукурудза згладжує непри­є­м­ні наслідки на людський організм, викликані прийомом смаженої і жирної їжі, а також алкогольних напоїв.

Кукурудзяні зерна дуже корисні для жіночого організму: регулярне вживання цього злаку знімає набряки під час вагітності, полегшує протікання хворобливих менструацій і клімактеричного періоду.

Включення в меню кукурудзи допоможе уникнути діабету, інфаркту, позбавить від проблем з шлунково­кишковим трактом, підвищить імунітет і виведе з організму шкідливі речовини.

Кукурудзяне борошно зас­тосовується і як косметичний засіб. Маска з розпареного кукурудзяного борошна дозволяє очистити шкіру, вирівняти тон обличчя, позбавитися від пігментації. Позбавитися від сухості, лущення, в’ялості допоможе кукурудзяне борошно, змішане з лимоном, медом і яйцем.

У періоди загострення виразкової хвороби від вживання кукурудзи краще утриматися. Також не рекомендується її вживати тим, у кого знижена маса тіла, поганий апетит, схильність до утворення тромбів.

Незважаючи на корисні властивості кукурудзи, вживати її для лікування без консультації лікаря не рекомендується.

07.11.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 07.11.2013p. 
На головну сторінку