№628 від 07.11.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здорового харчування
Кукурудзяні зерна багаті вітамінами РР, Е, D, К, вітамінами групи В (В1, В2), а також аскорбіновою кислотою. У качанах цієї рослини знаходяться цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза і магнію, а також мікроелементи: нікель і мідь. У кукурудзяному білку присутні незамінні амінокислоти: триптофан і лізин.
Кукурудзу рекомендують людям з патологіями шлунковокишкового тракту, хворим алергіями, які страждають цукровим діабетом, ожирінням і іншими формами порушення обмінних процесів. До складу кукурудзи входять унікальні жири, що містять близько 80% ненасичених жирних кислот, таких як ліноленова, лінолева і арахідонова. Ці кислоти потрібні для регуляції рівня холестерину. Вони вступають у реакцію з холестерином, утворюючи при цьому розчинні з’єднання, які вже не можуть відкладатися на стінках судин. Вживання кукурудзи регулює травні процеси і сприяє повнішому засвоєнню інших продуктів харчування.
Кукурудза стабілізує рівень цукру в крові; завдяки великій кількості вітамінів групи В, вона підживлює нервові клітини, попереджає і сприяє лікуванню захворювань центральної нервової системи, включаючи поліомієліт і епілепсію. Кукурудза зупиняє розвиток м’язової дистрофії. Вживання цього злаку знімає біль в суглобах, викликаний артритами і остеоартритами.
Глютамінова кислота і фітин, які входять до складу цього злаку, допомагають при розумовій перевтомі, недокрів’ї, виснаженні, нудоті, блювоті, кукурудза згладжує неприємні наслідки на людський організм, викликані прийомом смаженої і жирної їжі, а також алкогольних напоїв.
Кукурудзяні зерна дуже корисні для жіночого організму: регулярне вживання цього злаку знімає набряки під час вагітності, полегшує протікання хворобливих менструацій і клімактеричного періоду.
Включення в меню кукурудзи допоможе уникнути діабету, інфаркту, позбавить від проблем з шлунковокишковим трактом, підвищить імунітет і виведе з організму шкідливі речовини.
Кукурудзяне борошно застосовується і як косметичний засіб. Маска з розпареного кукурудзяного борошна дозволяє очистити шкіру, вирівняти тон обличчя, позбавитися від пігментації. Позбавитися від сухості, лущення, в’ялості допоможе кукурудзяне борошно, змішане з лимоном, медом і яйцем.
У періоди загострення виразкової хвороби від вживання кукурудзи краще утриматися. Також не рекомендується її вживати тим, у кого знижена маса тіла, поганий апетит, схильність до утворення тромбів.
Незважаючи на корисні властивості кукурудзи, вживати її для лікування без консультації лікаря не рекомендується.
07.11.2013 | Тетяна ХВИЛЬ |
Рівне-Ракурс №10 від 07.11.2013p. На головну сторінку |