№629 від 14.11.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здорового харчування
Корисні властивості кизилу пов’язані з його біологічним складом. У його м’якоті міститься від 10 до 17% цукру, що включає в себе як фруктозу, так і глюкозу, також у ньому містяться фруктові кислоти лимонна, яблучна, бурштинова. Кизил багатий на вітаміни С і Р, провітамін А, пектинові, дубильні і азотисті речовини. У ньому дуже багато мікроелементів, таких як фітонциди, солі сірки, калію, магнію, заліза і кальцію. До речі, вміст вітаміну С в кизилі іноді перевищує рекордсменку по його вмісту чорну смородину, у 100 г кизилу міститься близько 50 г аскорбінової кислоти. Кісточки та кора кизилу також вельми корисні, перші містять у собі жирні олії, а кора дубильні речовини, глікозид Корін, яблучну кислоту та інші елементи. Листя цінні вітамінами С і Е.
Якщо вас мучить пронос, залийте 1ст.л. плодів кизилу склянкою окропу і приймайте отриманий відвар протягом доби. Завдяки тому, що в кизилі містяться пектини, всі одержувані з нього продукти ефективно очищають організм і прискорюють процес обміну речовин у ньому.
Хворим на цукровий діабет допоможе сік зі свіжих плодів кизилу. Тільки зверніть увагу на реакцію вашого організму на нього. Для початку приймайте сік кизилу по 5070г за півгодини до прийому їжі, якщо негативної реакції організму не відбулося, збільшуйте поступово дозу до 1 склянки.
Корисні властивості кизилу допоможуть впоратися з недокрів’ям, подагрою і також відновити правильний метаболізм в організмі. Для цього потрібно залити подрібнені листя і гілочки кизилу окропом з пропорції 1ст.л. на 1 склянку окропу. Потім потрібно приймати цей відвар по 3 ст.л. 3 рази на день.
Корисні властивості кизилу можуть стати в нагоді і при лікуванні ревматизму. Залийте 1 ч. л. коренів кизилу 2 склянками води і варіть 15 хвилин. Потім залиште відвар настоюватися 2 години, попередньо обгорнувши ємність рушником. Потім почніть приймати його по 2 ст. л. 3 рази на день.
Щоб позбутися застуди, потрібно їсти варення з кизилу, а при грипі, кору, ангіні, скарлатині і рахіті потрібно їсти свіжі та сушені плоди кизилу. При цьому, якщо ви будете сушити плоди кизилу самостійно вдома, це одночасно очистить повітря в приміщенні від комах і бактерій, так що корисні властивості кизилу поширюються не лише на лікування хвороб, але і не дозволяють отримувати їх ззовні.
14.11.2013 | Тетяна ХВИЛЬ |
Рівне-Ракурс №10 від 14.11.2013p. На головну сторінку |