№629 від 14.11.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
• 7% американців щодня харчуються в ресторанах Макдоналдс.
• У 1995 році вперше в історії японці з’їли більше м’яса, ніж рису.
• Шоколад складає всього 3% від обсягів продажів компанії Nestle.
• Шарль де Голль якось зауважив про Францію: “Як можна керувати країною, в якій 246 видів сиру?”
• Кілограм лимонів містить більше цукру, ніж кілограм суниці.
• Фламандський натураліст XVI століття Карл Клозе відгукувався про шоколад так: "Придатне швидше для годування свиней, ніж в їжу людині".
• Сендвіч був винайдений Джоном Монтегю, четвертим графом Сендвічскім.
• Сир Рокфор покритий цвіллю "пеніцілліум рокфорті".
• Після 1680 р. кожному французові старше 7 років ставилося в обов’язок споживати щорічно 7 фунтів солі. За порушення цього закону винного засуджували до штрафу в 300 ліврів.
• Огірок фрукт, а не овоч.
• У середні століття вважалося, що курячий бульйон є хорошим збуджуючим засобом.
• Щорічно в світі збирається близько 200 тисяч тонн лисичок. Вартість одного кілограма лисичок на міжнародному ринку 8 доларів.
• Зазвичай до риби подають біле вино, а до м’яса червоне. Тунець єдина риба, до якої подають червоне вино.
• Майонез був винайдений французьким полководцем XVIII ст. Луї Крільонскім.
• Під час правління французького короля Людовика XIV (16381715) при дворі була надзвичайно популярна спаржа.
• Більше 40% видобутого в світі мигдалю йде на виробництво шоколаду.
• Перший справжній ресторан відкрився в Парижі в 1764 році. Його власник на ім’я Буланже продавав готові блюда всю ніч.
• Популярний у Китаї і на острові Ява суп “ластівчині гнізда” готується з гнізд стрижів.
• У норвезькій кухні суп із пива називається елеброд.
• Виноград вибухає в мікрохвильовій печі.
• Італійська мудрість говорить, що салат повинні готувати чотири кухарі: скупий, філософ, ласун і художник. Скупий повинен приправити салат оцтом, філософ посолити, марнотратник влити масло, а художник змішати салат.
• У традиційній італійській піці, окрім тіста, обов’язково повинні бути присутніми: соус зі свіжих помідорів, сир "Мацарелла" і листя петрушки. Ці три компоненти піци мають не тільки кулінарне, але і символічне значення вони утворюють кольорову гамму італійського прапора.
• У середні віки в Європу зі Сходу везли в основному два види товарів: спеції і тканини, які називали також “грубими спеціями”.
• У червоному (або рожевому) грейпфруті більше вітаміну С, ніж у звичайному (жовтому).
• Коли Олександр Македонський привіз зі своїх індійських походів до Греції тростинний цукор, його відразу ж прозвали “індійською сіллю”.
• Огірки на 96% складаються з води.
• Щорічно в світі споживається 567 000 000 000 курячих яєць.
• Вперше рис був завезений до Росії за часів Петра I. Тоді його називали "сарацинське пшоно".
• Станом на кінець 1998 року за час свого існування фірма "Макдоналдс", заснована в 1948 році, продала 100 мільярдів гамбургерів.
• Лимони з тонкою шкіркою соковитіші лимонів із товстою шкіркою.
• Для виробництва сиру Рокфор використовується овече молоко.
• Індіанці майя отримували з морських свинок дуже смачне м’ясо і прекрасний пух.
• За своє життя людина з’їдає приблизно 40 тонн різного продовольства.
• Щорічно виробляється більше 110 млн. тонн цукру: 60% з цукровогї тростини і 40% з цукрового буряка.
14.11.2013 |
Рівне-Ракурс №10 від 14.11.2013p. На головну сторінку |