Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №632 від 05.12.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Плавання

Наталія ОМЕЛЯНЧУК: “Щоб досягти високих результатів - необхідно регулярно займатися улюбленим видом спорту”

Наталія ОМЕЛЯНЧУК: “Щоб досягти високих результатів - необхідно регулярно займатися улюбленим видом спорту”

Продуктивним видався листопад для вихованців рівненського ДЮСШ№3 з плавання, які встигли за цей час взяти участь у кількох міжнародних та всеукраїнських турнірах. Тому варто згадати про юних рівненських плавців, які, можливо, в майбутньому будуть представляти нашу країну на найпрестижніших змаганнях світу.

У ДЮСШ№3 займається 33 групи, загалом близько 410 юних спортсменів. Протягом року було підготовлено біля 200 масових розрядників, 10 вихованців отримали І дорослий розряд, також до активу школи можна записати чотирьох кандидатів у майстри спорту та одного майстра спорту України. Підготовкою вихованців займаються 11 тренерів­викладачів, а очолює ДЮСШ№3 Олексій Мельник.

Дуже вдало для вихованців ДЮСШ№3 закінчився міжнародний турнір з плавання, який відбувся 4­6 листопада в місті Барановичі (Білорусія) серед вікової категорії дітей 2002 року народження і молодших. Так, серед 162 учасників змагань Рівненську школу представляли 40 юних плавців, яким вдалося досягти доволі високих результатів, завоювавши немало призових місць.

На дистанції 100 м вільним стилем бронзові нагороди рівненській команді принесли Олександра Пацерук та Данило Русін. Чудово показав себе Олександр Ференчук, який був найкращим на 100 м вільним стилем, незважаючи на те, що суперники були старшими на рік, другим на дистанції 200 м комплексним плаванням та третім на 400м вільним стилем, що в підсумку з результатом в 105 очок вилилося в срібло в багатоборстві.

У багатоборстві серед дівчат не було рівних Анастасії Данілович, яка на всіх дистанціях здобула лише перше місце і з результатом 120 очок піднялася на найвищу сходинку п’єдесталу.

Варто відзначити юних вихованців ДЮСШ№3 Миколу Дмитрука та Ігоря Дмитрука, які на дистанції 100 м брасом посіли 2 і 3 місця відповідно. Олександр Мельніченко на дистанції 100 м на спині був третім. Чудово себе проявила Соломія Серветник, показавши найкращий результат на 100 м батерфляєм, одразу за нею фінішували інші дві вихованки рівненської ДЮСШ ­ Олександра та Вікторія Сатієвські. На цій же дистанції серед хлопців 2 і 3 позиції посіли Юрій Верхотуров і Роман Мельник. До тренерського складу на цих змаганнях входили Наталія Петрівна Омелянчук, Ольга Іванівна Данілович, Тамара Григорівна Чорна та Світлана Анатоліївна Качановська.

15­16 листопада рівненські юні плавці навідалися до Трускавця, де на Всеукраїнському турнірі з плавання змагалися 230 учасників з різних куточків України. Призерами в Трускавці стали юні рівняни: Русін Данило, Олександр Мельниченко, Микита Єфімов, Микола Дмитрук, Дарина Шиловець, Соломія Серветник, Олеся Савюк, Анастасія Алєксєєва, Олександра Сатієвська та Максим Бірюк. Ці плавці змагалися в двох вікових категоріях ­ 2001­2002 р.н. та 2003 і молодші.

Окрім того спортсмени ДЮСШ№3 встигли ще й виступити на міжнародному турнірі в Плоцьку (Польща). Чудові результати на цих змаганнях показали Анастасія Мігаль, В’ячеслав Захарець, Денис Лесюк, Ірина Стоєва, Надія Самойлова, Богдан Кошиль, Владислав Лукаш, Володимир Стретович, Максим Андрійчук, а також вихованці Рівненської ШВСМ ­ Ілля Хомяков, Марина Кірик, Діана Нечипорець. Ці юні таланти завоювали 29 медалей: 15 золотих, 6 срібних та 8 бронзових. Їхніми наставниками на цьому турнірі були тренери: Геннадій Федорович Стоєв, Ірина Павлівна Стоєва, Руслана Миколаївна Яциник та Микола Васильович Майструк.

Про успіхи вихованців дитячо­юнацької спортивної школи №3, підготовку молодих спортсменів та про те, чим відрізняється життя тренера з плавання від життя звичайних людей розповіла одна з тренерів Наталія Петрівна ОМЕЛЯНЧУК.

­ Плаванням почала займатися випадково. У дитинстві мала проблеми зі здоров'ям, тому мене змусили ходити на плавання. Правда, це не входило в мої плани, але згодом, по­справжньому захопившись, дуже полюбила цей вид спорту і вирішила присвятити йому своє майбутнє ­ спочатку, як спортсменка, а потім, як тренер.

У 14 років виконала норматив кандидата в майстри спорту, але одразу після цього, через важку хворобу, закінчила спортивну кар’єру. У 2001 році, закінчивши Івано­Франківський коледж фізичного виховання, повернулася до рідної спортивної школи, де почала працювати з дітьми, як тренер.

Зараз вже одружена, але поки що дітей немає, адже багато часу присвячую роботі. Взагалі я досить комунікабельна людина і просто обожнюю дітей та воду, тому, мабуть, про кращу роботу для себе навіть мріяти не могла б.

Окрім плавання люблю малювати, писати вірші і подорожувати. Останнє намагаюся робити разом зі своїми вихованцями, шукаючи для них можливості виступати не лише на теренах України, але й за кордоном.

Зараз займаюся з базовою групою, до якої входять в основ­ному діти 2003­2004 р. н., і кілька ­ 2002. Повністю задоволена досягненнями своїх вихованців, оскільки більшість із них уже перевершує мої особисті результати у тому ж віці, що мене дуже тішить. Насправді ці діти дуже талановиті і перспективні, а я обожнюю працювати з тими, в кого бачу талант.

Наприклад, Олександр Ференчук дуже порадував на турнірі в Білорусії, посівши перше місце на 100 м вільним стилем, адже це найпопулярніший стиль, в якому змагається найбільше учасників. Чудові результати показує Анастасія Данілович ­ дочка нашого тренера Ольги Іванівни Данілович, що мабуть теж відіграє велику роль. Дивує високими досягненнями Соломія Серветник, яка в Білорусії посіла перше місце серед старших на 2 роки дівчат на дистанції 100 м батерфляєм, який у фізичному плані вважається найважчим стилем.

Зараз ми готуємося до обласних змагань, які будуть відбором на чемпіонат України. Плавання ­ досить важкий вид спорту, але цікавий. Хороших результатів нам допомагає досягати метод відбору кращих. Справа в тому, що охочих займатися плаванням приходить близько 200 чоловік, але відбираємо з них близько 40 найталановитіших і тоді вже з ними починаємо працювати. Щоб досягати успіху, майбутнім спортсменам бажаю постійно працювати над собою, регулярно займатися улюбленим видом спорту, адже без цього їм буде важко закріпитися в когорті найсильніших.

05.12.2013Дмитро РАЧКОВСЬКИЙ



Рівне-Ракурс №10 від 05.12.2013p. 
На головну сторінку