Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №632 від 05.12.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Двадцять три відповіді на питання домашніх кухарів-початківців

“Як бути, якщо?”

“Як бути, якщо?”

Отже, як же все­таки бути, якщо... ... свіжі огірки, помідори, редис, підготовлені для салату, втрачають смак, запах, швидко в'януть?

• Різати і солити ці овочі, додавати до них спеції потрібно не заздалегідь, а перед подаванням до столу.

... очищені і нарізані для салату яблука швидко темніють?

• Покласти їх на 10 хвилин у злегка підсолену холодну воду.

... картопля в розсольнику вийшла жорсткою?

• Наступного разу покласти картоплю в розсольник до огірків.

... відварний буряк несмачний і “зблідлий”?

• Не треба варити буряк у підсоленій воді і відрізати корінь до кінця.

... залишилася половина невикористаної очищеної цибулини?

• Покласти її зрізом на тарілку, посипану сіллю, і вона залишиться свіжою.

... білокачанна капуста трохи гірчить?

• Покласти її на кілька хвилин у крутий окріп.

... хочеться, щоб салат мав ледь відчутний часниковий запах?

• Покласти в салат скоринку житнього хліба, натерту часником. Перед подаванням до столу скоринку можна вийняти, а аромат часнику залишиться.

... голубці після тушкування стали водянистими і несмачними?

• Це значить, що ви налили надто багато води або бульйону.

... вегетаріанський суп виявився занадто прісним?

• Додайте в кінці варіння трохи кисляку, молока, вершків або сметани.

... бульйон з пельменями вийшов каламутним?

• Щоб такий бульйон був прозорим, відваріть пельмені окремо до напівготовності, відкиньте їх на сито і перекладіть у киплячий бульйон.

... неможливо вирішити дилему: що класти в суп спочатку ­ картоплю чи макарони?

• Спочатку ­ макарони. І, поваривши їх 10­15 хвилин ­ картоплю. Якщо ж у вас локшина або вермішель, то можна покласти її в суп одночасно з картоплею.

... варена риба розламується, просто розвалюється на шматки?

• Тоді її краще варити невеликими порціями і в неглибокому посуді.

... хочеться, щоб запечена в духовці риба вийшла соковитою, з апетитною підсмаженою скоринкою?

• Перед тим, як поставити в духовку, обмазати рибу сметаною і полити олією, зробити на кожній рибині 2­3 продовгуватих надрізи і в ході запікання стежити за температурою в духовці ­ 250­280°С.

... м'ясо доводиться спочатку розморозити, використати шматочок, а решту заморозити знову. Чи можна так?

• Краще не треба. Вторинне заморожування м’яса псує його смак. Тому краще всього зберігати м’ясо в морозильній камері розрізаним на невеликі шматочки, кожний ­ в окремому поліетиленовому пакеті. Те ж саме стосується і субпродуктів, птиці, риби.

... смажили­смажили качку, а вона все одно жорстка, як вуса відставного фельдфебеля?

• Нічого страшного. Треба припинити смаження і потушкувати качку в бульйоні ­ стане м’якше.

... неможливо вловити момент, коли ж готова яєчня оката?

• Як тільки білок яєчні злегка затвердів і став білим, треба знімати сковороду з вогню. Завважте, що й після цього сковорода розжарена і процес смаження не припиняється.

... купили гірчицю, а вона через 2­3 дні починає засихати?

• Розведіть гірчицю молоком.

... спробували спекти булочки, а вони виходять твердими?

• Значить, ви поклали занадто багато цукру.

... млинці з прісного тіста виходять то грубими, як підо­шва, то рвуться при спробі зняти їх зі сковороди.

• Якщо млинці грубуваті, можна розбавити тісто молоком. А якщо надто ніжні ­ додати в тісто яйце.

... іноді бере лінь перебирати крупу для каші?

• Все одно перебирати треба, так що наберіться терпіння. А при промиванні налийте побільше холодної води: ваш “брак” спливе на поверхню...

... закритий пиріг з фаршем або кулеб’яка здуваються, як м’ячик?

• Перед випіканням проколіть пиріг або кулеб’яку в двох­трьох місцях, пар зсередини вийде і все буде в порядку.

... варення зацукровується?

• При варінні додайте лимонний сік або лимонну кислоту.

... при варінні варення сироп густіє, а плоди зморщуються?

• Додайте в сироп води.

05.12.2013



Рівне-Ракурс №10 від 05.12.2013p. 
На головну сторінку