Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №633 від 12.12.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Мандарин

Мандарин

Мандарин ­ представник сімейства цитрусових, а отже, в ньому приховані цілі поклади вітаміну С. Але не тільки...

Ще в “оранжевих м’ячиках” міститься вітамін Д, який має протирахітну дію і вітамін К, здатний забезпечити еластичність кровоносних судин. А ось нітратів в мандаринах не буває. З лимонною кислотою ці шкідливі речовини не уживаються.

Існує величезна кількість способів використовувати мандарини з лікувальною метою.

Плоди і сік

Мандариновий сік є корисним дієтичним і лікувальним напоєм. Особливо він рекомендується дітям (навіть немовлятам) і хворим.

При високій температурі сік мандарина добре угамовує спрагу.

Мандарини використовують при лікуванні астми і бронхітів. Вони містять велику кількість синефрину. Це добре відомий протизастійний і протинабряковий засіб. Для очищення легенів від слизу рекомендується кожен ранок випивати по склянці мандаринового соку.

При захворюваннях шлунково­кишкового тракту, що супроводжуються проносами, дуже корисні свіжі мандарини і сік.

Мандариновий сік, що вживається регулярно і у великих кількостях, позбавляє від гельмінтів (глистів).

Плоди мандарина чудово насичують організм вітамінами в зимовий час.

Мандарини мають антицинготну дію, підвищують апетит, покращують обмінні процеси.

Ефірна олія мандарина піднімає настрій.

Мандарини і мандариновий сік завдяки фітонцидним властивостям мають антимікробну дію.

Зовнішнє застосування мандаринового соку допомагає в боротьбі з молочницею.

Сік і плоди мандарина ефективно діють при дизентерії.

При рясних клімактеричних кровотечах мандарини широко використовують як кровоспинний засіб.

Сік застосовується при шкірних захворюваннях. Дія фітонцидів, що містяться в мандарині, настільки сильна, що свіжий сік вбиває деякі грибки (трихофітію, мікроспорію). Щоб вилікувати шкіру і нігті, уражені грибком, слід багато разів втирати в них сік з часточки або шкірки мандарина.

Шкірка

Пом'якшують кашель і мають відхаркувальну дію при бронхітах і трахеїтах настої і відвари з сухої шкірки на воді (1:10).

Мандаринова шкірка входить до складу суміші лікарських рослин для отримання гіркої настоянки, яка застосовується в медицині для підвищення апетиту і поліпшення травлення, її приймають по 10­20 крапель за 15­30 хвилин до їжі.

Для стимуляції апетиту рекомендують використовувати в тих же дозах і чисту настоянку сухої шкірки мандарина.

При діабеті відвар з шкірки мандаринів сприяє зниженню рівня цукру в крові. Шкірку з плодів кип’ятять 10 хвилин в 1 літрі води. Відвар потрібно тримати в холодильнику непроцідженим і приймати щодня.

Будьте обережні!

Однак, проти на лікувальні властивості, мандарини можуть нашкодити людині. Вони подразнюють нирки і слизисту оболонку шлунку і кишечника. Тому мандарини не рекомендуються при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, при гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентеритах, коліті і загостреннях запальних захворювань кишечника, а також при холециститі, гепатиті і гострому нефриті.

12.12.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 12.12.2013p. 
На головну сторінку