№633 від 12.12.2013p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здорового харчування
Мандарин представник сімейства цитрусових, а отже, в ньому приховані цілі поклади вітаміну С. Але не тільки...
Існує величезна кількість способів використовувати мандарини з лікувальною метою.
Плоди і сік
Мандариновий сік є корисним дієтичним і лікувальним напоєм. Особливо він рекомендується дітям (навіть немовлятам) і хворим.
При високій температурі сік мандарина добре угамовує спрагу.
Мандарини використовують при лікуванні астми і бронхітів. Вони містять велику кількість синефрину. Це добре відомий протизастійний і протинабряковий засіб. Для очищення легенів від слизу рекомендується кожен ранок випивати по склянці мандаринового соку.
При захворюваннях шлунковокишкового тракту, що супроводжуються проносами, дуже корисні свіжі мандарини і сік.
Мандариновий сік, що вживається регулярно і у великих кількостях, позбавляє від гельмінтів (глистів).
Плоди мандарина чудово насичують організм вітамінами в зимовий час.
Мандарини мають антицинготну дію, підвищують апетит, покращують обмінні процеси.
Ефірна олія мандарина піднімає настрій.
Мандарини і мандариновий сік завдяки фітонцидним властивостям мають антимікробну дію.
Зовнішнє застосування мандаринового соку допомагає в боротьбі з молочницею.
Сік і плоди мандарина ефективно діють при дизентерії.
При рясних клімактеричних кровотечах мандарини широко використовують як кровоспинний засіб.
Сік застосовується при шкірних захворюваннях. Дія фітонцидів, що містяться в мандарині, настільки сильна, що свіжий сік вбиває деякі грибки (трихофітію, мікроспорію). Щоб вилікувати шкіру і нігті, уражені грибком, слід багато разів втирати в них сік з часточки або шкірки мандарина.
Шкірка
Пом'якшують кашель і мають відхаркувальну дію при бронхітах і трахеїтах настої і відвари з сухої шкірки на воді (1:10).
Мандаринова шкірка входить до складу суміші лікарських рослин для отримання гіркої настоянки, яка застосовується в медицині для підвищення апетиту і поліпшення травлення, її приймають по 1020 крапель за 1530 хвилин до їжі.
Для стимуляції апетиту рекомендують використовувати в тих же дозах і чисту настоянку сухої шкірки мандарина.
При діабеті відвар з шкірки мандаринів сприяє зниженню рівня цукру в крові. Шкірку з плодів кип’ятять 10 хвилин в 1 літрі води. Відвар потрібно тримати в холодильнику непроцідженим і приймати щодня.
Будьте обережні!
Однак, проти на лікувальні властивості, мандарини можуть нашкодити людині. Вони подразнюють нирки і слизисту оболонку шлунку і кишечника. Тому мандарини не рекомендуються при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, при гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентеритах, коліті і загостреннях запальних захворювань кишечника, а також при холециститі, гепатиті і гострому нефриті.
12.12.2013 | Тетяна ХВИЛЬ |
Рівне-Ракурс №10 від 12.12.2013p. На головну сторінку |