Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №637 від 01.01.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Фотовиставка

Точка відліку - Євромайдан

Зафіксувати події Євромайдану та представити серію фото у звітній фотовиставці, яка підсумувала минулий рік, вирішили члени фотоклубу “Простір фото”. Зазвичай на експозиції підсумкової виставки фотохудожники представляють кращі доробки в різних жанрах ­ портрет, пейзажі, репортаж. П’ятеро членів фотоклубу ­ Олександр Харват, Сергій Щеглеватих, Тетяна Вакулюк, Жанна Каштан та Наталя Заяць вирішили, що немає більш важливої події за Євромайдан, та представили глядачу дві серії репортажів з життя другої української революції, відзняті в Рівному та в Києві. На думку організаторів виставки, нині не час представляти глядачу художні фото у вигляді “гламурних” картинок про щасливе безтурботне життя. Тому члени фотоклубу “Простір фото” одноголосно вирішили показати на звітній виставці обличчя Майдану.

Може здатися, що наша новорічна виставка має песимістичний погляд, але ми намагалися в цих подіях побачити та показати щось оптимістичне, ­ розповів фотохудожник Олександр ХАРВАТ. ­ Але головна ідея виставки в тому, що наше майбутнє маємо робити ми самі. Приміром, ніякий Євросоюз не приїде до нас і не зробить в Рівному гарні дороги. Це можемо зробити лише ми, вимагаючи покращання життя від влади та чиновників, які живуть за наші гроші. Ми хотіли передати атмосферу часу, щоб ніколи не забути, як це здорово, коли люди відчувають силу правди, гордість за країну. Брати наші менші ­ собаки, зображені на фото разом із людьми, символізують те собаче життя, яке і породило Майдан. Незабаром прийде Новий рік, і кожний день принесе щось нове. Світлини на виставці ­ це випадкові миті, підмічені фотографами, з невипадкового та неминучого сьогодення. Це колись мало трапитись. Це точка відліку, це точка неповернення.

­ З першого дня Євромайдану я хотіла побачити цю атмосферу зсередини, передати емоції людей, які зібралися, ­ розповіла фотохудожниця Тетяна ВАКУЛЮК. ­ Після відомих подій розгону Євромайдану 1 грудня я остаточно вирішила, що туди треба поїхати та зробити фоторепортаж. У Києві я побачила, що Євромайдан ­ це добре організоване суспільне явище. Атмосфера Євромайдану була мирна, там перебуває дуже багато цікавих людей. Люди там вільно спілкуються, багато хто фотографує події. Вигляд ялинки, прикрашеної прапорами та гаслами, робив цю подію досить неординарною. На одному з фото я зафіксувала цікавого чоловіка ­ він дуже швидко пересувався на милицях, а на плечах у нього був прапор України. Було зрозуміло, що він вже давно перебуває на Євромайдані і в цій атмосфері ніби забув про власну хворобу, тому був дуже активним. Та головне, що відчувалося у цій атмосфері ­ люди стоять і мерзнуть тут не за гроші, а за ідею майбутнього кращого життя України.

01.01.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 01.01.2014p. 
На головну сторінку