Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №641 від 30.01.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

Лялька-рекордсмен

Лялька-рекордсмен

Зі стародавніх часів на Україні лялька­мотанка була символом жіночої мудрості та родинним оберегом. Лялька­мотанка ­ одна із найдревніших іграшок, якій вже багато тисяч років. Вона завжди була зв’язком між поколіннями.

20 січня у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація виставки авторських ляльок Ірини Зайцевої. Майстриня у 1990 році, переїхала з Харкова до Рівного, і ось уже 24 роки виготовляє різноманітні лялькі­мотанки, яких створено вже близько сотні різних її образів та більше тисячі самих ляльок.

Серед найпопулярніших образів ляльок­мотанок, які були представлені на виставці ­ Попелюшка, Україночка, Полісяночка, Бурштинова, Різдвяна та Масляна. Одна з ляльок­мотанок Ірини Зайцевої занесена до “Книги рекордів України”, як найбільша народна лялька. Зріст ляльки­рекордсменки, яку звати Василина, символічно дорівнює зросту самої майстрині та складає метр шістдесят, маючи вагу близько 40 кілограмів. Ідею створити рекордно велику ляльку в людський зріст запропонувала майстрині заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська, в кабінеті якої нині і знаходиться рекордсменка Василина.

­ Залежно від обсягу роботи, на виготовлення однієї ляльки витрачається 1­2 дні, ­ розповідає Ірина Зайцева. ­ Якщо на ляльці робиться орнаментна вишивка, то робота триває трохи довше. Але якщо всі матеріали вже підготовлені до роботи, то ляльку можна виготовити й за день. Зазвичай, виготовлені ляльки, як і люди, мають власну історію народження та ім’я. Наприклад лялька Наталка Полтавка символічно має великі руки, адже героїня однойменного твору Івана Котляревського була дуже працьовитою. Інша серія ляльок під назвою “Гандзя­любка” ­ це ніби історія чотирьох поколінь різних за віком жінок, від наймолодшої до найстаршої.

Майстриня каже, що залюбки ділиться своїми секретами та охоче розповідає і показує на численних майстер­класах, як самому створити ляльку­мотанку, адже це народні традиції, які потрібно передавати людям.

Усі охочі можуть побувати на виставці, яка експонується у відділі мистецтв Рівненської обласної наукової бібліотеки з 9­00 до 19­00 години щоденно, окрім п’ятниці.

Олекса ГОСТРОЗІР

30.01.2014



Рівне-Ракурс №10 від 30.01.2014p. 
На головну сторінку