Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №642 від 06.02.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Огірок

Огірок

Корисні властивості огірків проявляються в дієті для людей, які худнуть, тому що цей зелений овоч займає великий простір у шлунку, тим самим вгамовує голод. Але ми­то знаємо, що в основному огірок складається з корисної води, яка допомагає очищати травний тракт. Зрозуміло, що тут йдеться про користь тільки свіжих огірків, оскільки в малосольних огірках вже знаходиться натрій, який нейтралізує дії калію, тим самим затримуючи воду в організмі.

Відомо, що вживання огірків розвантажує роботу підшлункової залози. Це відбувається тому, що огірок легко засвоюється в травному тракті, без допомоги підшлункової залози ­ в нім же одна вода.

Багато хто встиг подумати, що окрім води в огірку нічого корисного більше немає. А як же інші 5% корисних речовин? Про них по порядку. Вже було сказано, що в огірку знаходиться калій, який виводить з організму воду, але це не єдина його особливість, він так само знижує кров’яний тиск, знімає набряки, допомагає при серцевій аритмії. Користь огірків полягає ще і в тому, що йод, який міститься в них, засвоюється майже на 100% і допомагає попередити захворювання щитовидної залози. Окрім йоду в огірку є також фосфор, залізо, магній, кремній і хлор.

З овочів за вмістом вітамінів групи B огірок займає одну з лідируючих позицій. Так само в ньому знаходиться аскорбінова кислота (вітамін С), але із збільшенням об’єму огірка вона поступово зникає, тому її вміст більший в маленьких огірках, ніж у великих.

Користь огірків можна оцінити під час прийому м’ясної їжі. Якщо ви будете їсти м’ясо з цим овочем, то відсоток засвоєння білків із цього блюда зросте. Поліпшення обмінних процесів, зниження апетиту, зменшення вмісту цукру в крові ­ це все корисні властивості огірка.

Користь огірків у косметичних цілях уже давно оцінена. Багато жінок використовують його для зняття зовнішніх набряків, омолодження і очищення шкіри. Тим, кому не дають спокою вугрі і прищі, огірок здатний допомогти ­ ви можете з’їдати по одному огірку щодня, і гарний зовнішній вигляд вам забезпечений. Широко застосовується цей овоч для приготування різних лосьйонів.

Користь і шкода огірків ­ звучить невірно. Є тільки користь огірків, хоча якщо у вас камені в жовчному міхурі, то споживати цей овоч потрібно з великою обережністю.

Калорійність огірка в 100 грамах ­ 15 кКал.

06.02.2014Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 06.02.2014p. 
На головну сторінку