Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №644 від 20.02.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Помело

Помело

Сьогодні цитрус помело широко відомий в багатьох країнах. Вивчивши його склад, учені дійшли виснов­ку, що корисні властивості помело можна широко застосовувати в медичній практиці.

Користь помело для здоров’я легко пояснюється найбагатшим вітамінно­мінеральним складом. Цей товстокорий плід містить вітамін С (30­53 міліграми на100 г), вітамінну форму А ­ бета­каротин (до 30 міліграм на100 г), величезний вплив на організм чинять корисні властивості вітаміну В, цей цитрус містить В1 (0,04­0,07 міліграм на 100 г), вітамін В2 (0,02 міліграм на 100 гр) і В5 (0,2­0,3 міліграм на 100 г), також до його складу входить фолієва кислота (вітамін В9). Не менш багатий і мінеральний склад помело, він містить: калій (до 235 міліграм на 100 г), кальцій (26­27 міліграм на 100 г), фосфор (22­26 міліграм на 100 г), залізо (0,3­0,5 міліграм на 100 г), натрій (1 міліграм на 100 г).

Корисні властивості помело

Корисні властивості помело позначаються на роботі усіх систем організму, дуже суттєва користь помело для серцево­судинної системи, калій зміцнює сердечний м’яз, запобігає ризику інфаркту, аскорбінова кислота зміцнює стінки судин, робить їх еластичними (до речі, користь вітаміну С не лише в цьому, він ще значно підвищує імунітет і допомагає боротися із збудниками респіраторних захворювань). Кальцій незамінний для успішної роботи нервової системи, зміцнює кістки, фосфор потрібний для нормального функціонування мозку. При вживанні помело в їжу стабілізується тиск крові, відбувається очищення судин від холестеринів, покращується скорочувальна робота серця.

Широко відомі корисні властивості помело як борця з онкозахворюваннями, лимоноїди, що входять до складу м’якуша фрукта, зупиняють ділення ракових клітин. Регулярне вживання помело робить триваліший лікувальний антираковий ефект, сильніший за деякі фармпрепарати. Речовини, що містяться у фрукті, значно активізують обмін речовин і вивільняють велику кількість енергії, завдяки цьому помело активно використовують у дієтах для схуднення, його також вживають при великих фізичних навантаженнях.

Неоціненна користь помело і для нервової системи, його склад проявляє стимулюючу дію, покращує настрій, помело називають фруктом­антидепресантом. Високий вміст фолієвої кислоти робить помело одним з найкорисніших харчових продуктів при вагітності, особливо на ранніх стадіях.

Користь м’якуша помело зрозуміла, вона смачна, не калорійна (всього 39 калорій на 100 г), багата пектином. Проте також широко використовуються і інші частини цієї рослини. У шкірці знаходиться ефірна олія, яка має тонізуючий і зміцнюючий ефект. Біофлавоноїди, що входять до складу шкірки, корисні при захворюваннях органів травного тракту (кишковика, підшлункової залози). Листям рослини лікують виразки, знімають набряки.

Вживання помело приносить організму виключно користь, шкоди помело принести не може. Протипоказаний цей фрукт лише людям з індивідуальною непереносимістю цитрусових, а також особам, які страждають виразками гастродуоденальної області, колітом, гострим нефритом, гепатитом.

20.02.2014Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 20.02.2014p. 
На головну сторінку