Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №646 від 06.03.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

Шевченко у вишивках та малюнках

Шевченко у вишивках та малюнках

У понеділок, 3 березня, у виставковій залі міського Будинку культури відбулося відкриття виставки мистецьких творів, присвячених 200­річчю від дня народження Т.Г.Шевченка “Борітеся ­ поборете!”

На виставці були представлені 24 роботи ­ ілюстрації до творів Т.Г.Шевченка, виконаних відомим художником, найстаршим рівненським членом Національної спілки художників України Євгеном Васильовичем Чорним. Паралельно з ілюстраціями були представлені вишиті портрети Тараса Шевченка, виконані в різні роки мешканцями Рівненщини.

Тема творчості Тараса Шевченка зацікавила Євгена Чорного ще в дитинстві. Вперше ілюстрації творів Великого Кобзаря були представлені автором у 1964 році під час обласної художньої виставки митців­аматорів, присвяченої 150­річчю від дня народження Шевченка. Нині у свої 78 років художник не полишає цю тему та активно створює нові сюжети.

­ Серію, присвячену Шевченку, я створював останні півроку, ­ розповідає Євген ЧОРНИЙ. ­ На основі відомих поетичних творів Великого Кобзаря я малював сюжети, які виконані у техніці пастель. Під картинами я вказував, які саме рядки надихнули мене на створення сюжету. Багато з краєвидів я замальовував на Рівненщині, звісно, шукав такі види, які відповідали б тому часу, коли жив та творив Шевченко. Деякі пейзажі малював на Горині, на одній з картин зображено Берестечко. У колекції є шість робіт, на яких можна побачити сучасні сюжети Рівненщини, але теж присвячені рядкам Шевченка. На виставці присутня робота, яку я намалював ще у 2001 році та присвятив чорнобильській трагедії. До цієї картини я взяв рядки Шевченка “Ой чого ти почорніло, зелене поле”. Повна серія, яку я раніше, ще в лютому цього року, представив у виставковій залі Національної спілки художників України, складається з 31 картини, але тут усі роботи не вмістилися. Далі мені запропонували виставити цю серію робіт у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

­ Коли українці зображали свою долю, передаючи смуток, печаль і любов, то в більшості вишивали червоними і чорними нитками, ­ розповідає заступник начальника управління освіти рівненського міськвиконкому Катерина СИЧИК. ­ Тому на виставці вишитих портретів Шевченка переважно присутні червоний та чорний колір. Можна сказати, що якоюсь мірою Шевченко теж “вишивав” долю українського народу у власних віршах та картинах. За ініціативою товариства “Просвіта” виставка “Вишитий Тарас” проводиться у нашому місті вдруге. Автори вишитих портретів ­ діти, батьки, вчителі, небайдужі рівняни, які свою любов та вміння передавали у вишитих портретах Шевченка. На виставці представлені 54 вишиті портрети із зображенням Тараса Шевченка, серед яких 8 текстів “Заповіту” та 7 вишивок ілюстрацій до творів Шевченка. Найстаріша робота, представлена на виставці, датується 1954 роком. Ми не є байдужими і надалі будемо працювати для того, аби усе надбання та творчість Тараса Шевченка були відображені в серцях та душах дітей та педагогів. У цьому є певна виховна мета для підростаючого покоління.

На виставці також були озвучені міські заходи з нагоди 200­літнього ювілею Т.Г.Шевченка.

­ Ситуація в країні внесла власні корективи, ми можемо відмінити усе, але тільки не святкування 200­річчя Тараса Шевченка, ­повідомила заступник міського голови Галина КУЛЬЧИНСЬКА. ­ З 3 березня на усіх телеканалах Рівного починається телепроект “Весна починається з Шевченка”. Цьогорічна особливість телепроекту полягає в тому, що на екрані ви не побачите жодного керівника міста. Телевізійний формат для читання віршів Шевченка ми максимально віддали людям, які стояли на рівненському та київському Майданах. 6 березня в музично­драматичному театрі відбудеться концерт Національної капели бандуристів України імені Майбороди. 9 березня з самого ранку розпоч­неться поетичний марафон, під час якого молодь з загальноосвітніх закладів зі сцени читатиме вірші Шевченка. За задумом старшокласників, півтори тисячі учнів хочуть одночасно прочитати “Заповіт”, який буде присвячений “Небесній сотні”. І ще однією особливістю святкування буде те, що на сцені буде розміщений великий банер молодого Шевченка, який у вигляді мозаїки буде складатися з 1500 фото облич рівнян. Серед цих портретів будуть рівняни, які брали участь у Шевченківських читаннях, активна молодь, вчителі, освітяни. Розмір банера буде сягати трьох з половиною на чотири з половиною метри.

06.03.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 06.03.2014p. 
На головну сторінку