Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №647 від 13.03.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Болгарський перець

Болгарський перець

За вмістом вітаміну С солодкий перець (особливо червоний і жовтий) перевершує лимон і навіть чорну смородину! Причому більше всього аскорбінової кислоти міститься біля плодоніжки, тобто в тій частині плоду, яку ми зрізуємо під час чищення.

У перці аскорбінова кислота поєднується з великою кількістю вітаміну Р(рутіна). Така співдружність сприяє зміцненню кровоносних судин і зниженню проникності їх стінок.

У перці провітаміну А більше ніж в моркві: щоденне вживання 30­40 г плодів стимулює зростання волосся, покращує зір, стан шкіри і слизистих оболонок організму.

Багатий вітамінами В1, В2, В6 і РР, тому людям, які страждають депресією, цукровим діабетом, набряками, дерматитом, а також при погіршенні пам‘яті, безсонні, занепаді сил слід обов’язково включати болгарський перець у своє меню.

Солодкий перець можна використовувати як основу для живильної маски: м’ясистий плід натріть на дрібній пластмасовій тертці, 1 ч. л. кашки змішайте з такою ж кількістю сметани і яйцем. Нанесіть маску на обличчя і шию на 20­30 хвилин, змийте теплою водою.

До складу перцю входить алкалоїд капсаицин, який, власне, і надає овочу характерного смаку. Ця речовина стимулює роботу шлунка і підшлункової залози, збуджує апетит, знижує артеріальний тиск, розріджує кров, перешкоджаючи утворенню тромбів.

Але, крім корисних властивостей, болгарський перець може нанести і шкоду організму.

Солодкий (болгарський) перець протипоказаний хворим з важкою формою ішемічної хвороби (стенокардією), порушенням серцевого ритму, гіпертонією, виразковою хворобою шлунка і кишківника, гастритом з підвищеною кислотністю шлункового соку, колітом, при загостренні хронічних захворювань печінки і нирок, геморої, з підвищеною збудливістю нервової системи, при епілепсії і безсонні.

13.03.2014Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 13.03.2014p. 
На головну сторінку