Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №648 від 20.03.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Законотворчість

Про судовий збір

Народний депутат Валентин Королюк зареєстрував законопроект “Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо урегулювання порядку сплати судового збору малозабезпеченими громадянами”.

Проект закону зареєстрований у секретаріаті Парламенту під номером 4406. Законом України “Про судовий збір” встановлені категорії позивачів, які звільняються від судового збору. Натомість нормами Цивільного процесуального кодексу чітко не врегульований порядок сплати збору у випадку, якщо заявники на час звернення до суду не відносяться до тих категорій, які звільнені законом від сплати збору, але за своїм матеріальним становищем насправді сплатити його не спроможні. Як свідчить практика, до такої категорії заявників відносяться малозабезпечені громадяни: одинокі матері, тимчасові безробітні, пенсіонери та ін.

Окрім того, у Цивільному процесуальному кодексі відсутні єдині правила, якими визначаються дії суду у випадку, коли позивач звертається про звільнення від сплати судового збору або принаймні сплати його на пільгових умовах.

Законопроектом, який зареєстрував Валентин Королюк, передбачається, що питання звільнення від сплати судового збору (або ж його відстрочки, розстрочки чи зменшення) буде вирішувати суд “за обґрунтованим клопотанням сторони”.

На думку Валентина Королюка, ухвалення цього закону допоможе малозабезпеченим громадянам реалізувати своє конституційне право на захист у суді.

Прес­служба народного депутата Валентина КОРОЛЮКА

20.03.2014



Рівне-Ракурс №10 від 20.03.2014p. 
На головну сторінку