№648 від 20.03.2014p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здорового харчування
Корисні властивості редиски різноманітні, є в ній залізо, магній, калій, кальцій, фосфор, рибофлавін, нікотинова кислота, вітаміни С, РР, особливо багато вітамінів групи В. Дозріває редиска досить рано, як ніби спеціально для того, щоб люди, зголоднілі за вітамінами за зиму, змогли поповнити їх запас навесні. Пучок редиски повністю задовольняє добову потребу людини у вітаміні С. Редис містить багато клітковини, користь від якої проявляється в нормалізації рівня холестерину в крові людини. Володіє редиска властивістю активного виведення з організму токсинів і шлаків.
Редиску необхідно правильно вибирати. Вона повинна бути гладкою, рівною, без чорних крапок, пружною. Наявність чорних крапок вказує на гниль всередині редиски. Зберігання редиски спільно з бадиллям можливо максимум протягом трьох днів. Якщо ви зріжете бадилля, то коренеплоди можна зберігати тиждень.
Варто ще відзначити, що в редисці виключно багато фітонцидів, які є натуральними антибіотиками, що сприяють значному зміцненню імунітету. Корисні властивості редиски допомагають формувати нові клітини організму людини, саме тому редис особливо необхідний вагітним жінкам. Дуже багато в редисці гірчичних масел, які створюють гострий смак коренеплоду.
Вчені Японії відповідально заявляють, що редис може попереджувати появу ракових новоутворень, він же стабілізує рівень цукру в крові. Якщо ви схильні до простудних захворювань, то вам необхідно пити сік редису разом з соком моркви. Вживання редиски виключно бадьорить, покращує колір обличчя, робить більш еластичними стінки судин. Редис чудовий засіб проти стійких закрепів. У цьому корисні властивості редиски переконають навіть надзвичайно скептично налаштованих людей. Не варто йти в аптеку за лікарськими препаратами, зробіть настій бадилля редиски: одну столову ложку подрібненого бадилля залийте склянкою крутого окропу, настоюйте 1 годину і приймайте по 3 рази на день через півгодини після прийому їжі. Після триденного прийому не буде запорів, не буде звикання, як це трапляється з засобами з аптеки.
Необхідно згадати про протипоказання застосування редиски. До них відносяться захворювання шлунка або кишечника в період загострення. Але це не означає повну заборону на вживання цього коренеплоду, лікарі рекомендують тільки значно зменшити періодичність прийому редиски в їжу до двох разів на тиждень.
Слід зазначити, що корисні властивості редиски використовують в косметології. Особливо домашні господині люблять маски власного приготування. Для цього треба подрібнити 3 редиски, змішати з однією чайною ложкою рослинного масла, додати чайну ложку крохмалю. Нанесіть суміш на шкіру обличчя, через 10 хвилин змийте. Побачите, як шкіра задихала, з’явиться рум’янець.
Усім хороша ця проста невибаглива редиска, недооцінювати її не варто. Цей дешевий корисний продукт незамінний помічник вам при весняному авітамінозі.
20.03.2014 |
Рівне-Ракурс №10 від 20.03.2014p. На головну сторінку |