Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №649 від 27.03.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Ріпа

Ріпа

Ріпа, корисні властивості якої були знайомі жителям древньої Русі ще в сиву давнину, являє собою дворічну трав’яну городню культуру, що належить до рослин сімейства капустяних. Є багато різних способів і рецептів приготування ріпи ­ її смажать, варять, парять. Додають до страв з ріпи квас або масло. Корисні властивості ріпи (як і сама ріпа) були доступні кожному ­ це була дуже поширена овочева культура.

У важкі роки неврожаю ріпа ставала справжньою рятівницею для людей. А так як заморські гості ­ картопля, томати, перець ­ слов’янам тоді відомі не були, то ріпа залишалася основним харчовим продуктом.

Ріпа (точніше, її коренеплід, який ми вживаємо в їжу) містить у собі багато різних корисних речовин. Ріпа ­ джерело вітамінів, вуглеводів та необхідних нам хімічних елементів. За вмістом вітаміну С ріпа випереджає навіть такі рослини, як лимон, апельсин, капуста. А за кількістю фосфору в ній ріпа перевершує редьку. Ось звідки походять настільки різноманітні корисні властивості ріпи.

Ріпа, окрім усього іншого, вміщує дуже рідкісну речовину – глюкорафанин – відомий своїми потужними антидіабетичними властивостями. Глюкорафанин вважають також засобом проти ракових новоутворень.

Ріпа багата хімічними сполуками, очищає нашу кров від хвороботворних агентів, що допомагають позбутися від каменів у нирках і сечовому міхурі. Сполуки сірки, що входять до складу ріпи, згубні для різного роду інфекцій.

Ріпа може відрізнятися за своїм складом в залежності від місця і клімату, в якому вона росла. Так, наприклад, “південна” ріпа вміщує більше сухих речовин, а “північна” ­ більше вітамінів.

Корисні властивості

Завдяки такій різноманітності корисних властивостей ріпа рекомендована людям похилого віку. Магній у складі ріпи допомагає нашим кісткам не втрачати кальцій, що надає їм міцність. Крім того, ріпа ­ це ще і сечогінний і антисептичний продукт, тому відмінно “чистить” і налагоджує функції шлунково­кишкового тракту.

Результати наукових дос­ліджень доводять, що корисні властивості ріпи сприяють нормалізації обмінних процесів в організмі. Вживання ріпи сприяє виведенню продуктів обміну і токсинів.

Давно відома відхаркувальна властивість ріпи. У ній містяться ефірні масла, що розріджують мокротиння в дихальних шляхах, полегшують відхаркування. І ці ж ефірні масла ­ гарна допомога при спазмі дихальних шляхів. Ріпа буде корисна в лікуванні кашлюку, при хрипоті, для тих, хто хронічно хворіє бронхітом і страждає бронхіальною астмою.

З метою профілактики захворювань дихальної системи можна використовувати такий рецепт ­ натерта ріпа, посипана цукром. Вживають сік, який можна змішувати з медом.

Корисні властивості ріпи цінуються також і в косметології. Сік з ріпи добре очищає шкіру, має тонізуючий ефект. Це ­ непогана заміна лосьйону. Як засоби догляду за нормальною шкірою, підійдуть маски з подрібненої в кашку ріпи, змішаної з морквою. Обидва овочі потрібно попередньо відварити. Процедуру слід проводити не довше 15 хвилин. Якщо шкіра суха ­ в засіб можна додати оливкову олію.

Навесні, в період сезонного дефіциту вітамінів, ріпа послужить хорошим джерелом біологічно активних речовин для організму. Фахівці радять вживати щодня мінімум 50 грам ріпи ­ найкраще сирої. Окрім забезпечення вітамінами, ріпа, завдяки клітковині, що міститься в ній, успішно позбавляє травний канал від шкідливих шлаків. Де тільки не знаходять собі застосування корисні властивості ріпи!

Коренеплід ріпи сьогодні найчастіше використовують у приготуванні різних супів і окрошки. Тепер популярність ріпи зовсім не та, що раніше, але все одно вона цінується за свій чудовий смак. Причому в їжу йде не тільки коренеплід ріпи, але і її бадилля ­ як інгредієнт для салатів. З ріпи готують смачні закуски і другі страви ­ легкі і дієтичні. Так що рано ще забувати про такий овоч, як ріпа. Корисні властивості її ще не раз знадобляться нам.

27.03.2014Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 27.03.2014p. 
На головну сторінку