Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №650 від 03.04.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Селера

Селера

Після зими, коли організм ослаблений і найбільш схильний до простудних захворювань і всякого роду депресій, на допомогу приходить всім знайомий овоч ­ селера. Його смачну зелень, коріння і зерна можна знайти в будь­яку пору року в будь­якому магазині.

Дозволити собі таку покупку може кожний, а ефект від застосування селери спонукає використовувати її в їжу знову і знову. Селера зберігає всі свої корисні властивості ­ запаси лікувальних речовин і мікроелементів ­ в будь­яку пору року. Включіть у свій раціон корінь селери, і Ви забудете про авітаміноз та інші “весняні неприємності”, значно урізноманітните раціон харчування, зробите його корисним.

Селера ­ рослина, здатна вилікувати безліч хвороб зав­дяки наявності у всіх її складових величезної кількості вітамінів (В, К, Е, провітамін А і аскорбінова кислота) і мікроелементів, таких як каротин, тирозин, нікотинова кислота, аспарагін, а так само ефірних масел. У селері міститься холін, протеїн і ін. Різкий смак і запашний аромат, властиві тільки селері, обумовлюються вмістом апіол.

Селера уповільнює процеси старіння, так як білки, вітаміни, кислоти і мінерали, що містяться в ній, забезпечують нормальну працездатність всіх клітин організму. Селера використовується при лікуванні нервових розладів ­ супутників перевтоми. Ефірні масла кореня селери стимулюють секрецію шлункового соку. Селера покращує водно­сольовий обмін і здатна виліковувати цукровий діабет, що особливо важливо для літніх людей.

Лікувальні властивості кореня селери відомі давно і дозволяють використовувати її при лікуванні широкого спектру захворювань. Препарати на основі селери нормалізують діяльність нирок і печінки, підсилюють статеву функцію, використовуються як болезаспокійливі, ранозагоювальні і снодійні засоби, так само борються з алергією, сечокам’яною хворобою, діатезом, атеросклерозом і використовуються в лікуванні захворювань шлунково­кишкового тракту у дорослих і дітей.

Очищенню крові сприяє регулярне вживання соку кореня селери, а коктейлі з соків селери, моркви, кропиви виліковують відкриті рани, опіки, виразки і запалення.

Доведено, що лікувальні властивості селери благотворно впливають на роботу серцевого м’яза, зміцнюють та відновлюють його. З допомогою соку кореня селери виліковували такі складні захворювання, як подагра і ревматизм. Селера позитивно впливає на роботу органів травлення, що обумовлюється вмістом у ньому апііна і лимона, і дає можливість застосовувати його як лікарський засіб і засіб профілактики.

Народна медицина широко застосовує селеру при лікуванні захворювань нирок і печінки, вона перешкоджає утворенню каменів і сприяє їх виведенню з організму, а також нормалізує обмін речовин. Лікувальні властивості кореня допомагають виведенню з організму сечової кислоти, мають заспокійливу дію і виліковують організм при виснаженнях.

Ефірні масла, що містяться в насінні селери, використовуються фармацевтами і парфумерами.

Сіль з коренів селери являє собою органічний натрій, який сприяє засвоєнню організмом корисних речовин.

Лікувальні властивості надає селера в будь­якому вигляді , але вживання її сирою гарантує Вашому організму отримання всіх корисних речовин, що містяться в цій рослині. Її користь неоціненна при захворюваннях шлунка, включаючи виразку, ревматизм, ожиріння, хворобах сечовивідної системи. Вживання свіжовичавленого соку селери сприяє очищенню організму від токсинів, а низька калорійність дозволяє споживати страви з селери у великих кількостях без ризику набору зайвої ваги. 100 гр. сирої селери містить 18 калорій.

Корінь селери використовують при лікуванні захворювань сечостатевої системи і суглобів. Лікувальні властивості селери поширюються також на лікування захворювань, пов’язаних з погіршенням зору, а поживні речовини, яких в надлишку містить корінь селери, корисні для волосся та шкіри і підтримують їх нормальний стан. Селера дуже корисна для зору.

У кулінарії селера використовується як приправа до салатів, м’ясних страв, гарнірів, супів, як прикраса для столу. Страви ж на основі селери готують з його коріння.

Листя і коренеплоди селери їдять у свіжому, сушеному, або солоному вигляді.

Селера має слабко виражені проносні властивості і здатна піднімати загальний тонус організму, що посилює фізичну і розумову праце­здатність.

Лікувальні властивості цієї рослини застосовуються для лікування сечокам’яної хвороби, захворювань сечового міхура, сечовивідних шляхів.

1 ч. л. соку селери тричі на день за годину до їжі виліковує алергічні захворювання, такі, як кропив’янка, дерматити, діатез, малярія і цукровий діабет. Одна стопка соку кореня селери нормалізує температуру тіла, що допомагає легше переносити жару.

Коктейлі з соків селери і моркви корисні при авітамінозі і при інших захворюваннях, і так само сприяють відновленню оболонок нер­вів, що покращує загальний психічний стан організму і рятує від нервових розладів. А високий вміст сірки, заліза, кальцію та інших елементів сприяють лікуванню астми, ревматизму, геморою і т. д.

Вітамін С і флавоноїди ­ найсильніші антиоксиданти. Селера, збагачена цими речовинами, що містяться в її корінні, захищає від багатьох видів раку, зміцнює імунітет і допомагає боротися з прос­тудними захворюваннями і підвищувати імунітет.

Так само сік коріння селери є природним афродизіаком і сприяє відновленню лібідо.

Дослідженнями доведено, вживання сирої селери знижує артеріальний тиск. Це пояснюється великим вмістом кальцію в коренях і черешках цієї рослини.

03.04.2014Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 03.04.2014p. 
На головну сторінку