Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №651 від 10.04.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Cалат

Cалат

Городню культуру - салат - вирощують з часів античного світу. Вирощували її у Стародавньому Римі, застосовували як ліки в Давньому Єгипті, додавали в різні страви в Стародавній Греції. У природі існує велика кількість різних видів салату.

Корисні властивості салату люди знають давно, листя цієї рослини містять досить багато білків, цукру, солей заліза, калію, магнію, кальцію, вітамінів Е, РР, С, групи В, провітамін А. Особлива привабливість для городників у вирощуванні різних видів салату - це їх скоростиглість і морозостійкість. Салату необхідно багато світла, тому це рослина довгого дня.

Листя салату використовуються, як дієтичне харчування, вони надзвичайно корисні хворим на діабет. Люди, які страждають ожирінням, можуть влаштовувати розвантажувальні дні, застосовуючи різні види салату в їжу. Салат чудово сприяє виведенню з організму людини токсинів, отрут. Він дуже корисний при гастриті, виразці шлунка, дванадцятипалої кишки.

Вживання в їжу різних видів салату швидко усуває біль, навіть виразки шлунка значно швидше рубцюються. При частих порушеннях сну рекомендується застосовувати настій зі свіжих салатних листків. Настій насіння салату надзвичайно корисний, він значною мірою збільшує кількість молока у годуючих матерів.

Корисні властивості салату використовують як відхаркувальний засіб при бронхітах, його настій ефективний при сильному кашлі. У разі великої крововтрати салатні листя вважаються незамінним продуктом, так як залізо, яке знаходиться в організмі, повинне постійно оновлюватися, надаючи людині допомогу при різних екстремальних ситуаціях, а листя салату якраз містять необхідну для здоров’я кількість заліза. Також в салатних листках присутній магній, необхідний людині для нервової системи, відновлення м’язової тканини. Сік салатних листків вважається надзвичайно корисним. Його добре приймати, змішуючи з морквяним соком, буряковим соком або соком ріпи. Він попереджає розвиток атеросклерозу, чудово відновлює сили. Корисні властивості салату успішно використовують лікарі-гомеопати. Створені ними лікарські препарати допомагають людям із підвищеною нервовою та емоційною збудливістю, при гіпертонії, захворюваннях серцево-судинної системи.

Чудово допомагають салатні листя вирішувати питання щодо поліпшення зовнішності, косметологи використовують їх речовини для масок, що сприяють освіженню шкіри обличчя. Соком салатних листків протирають шкіру при сильних сонячних опіках. Чудовим засобом для зміцнення волосся є спиртова настоянка листя салату. Така настоянка набуває зеленуватого відтінку після того, як простоїть при кімнатній температурі тиждень. Цим складом користуються, як засобом від лупи, проти випадіння волосся, вона чудово прискорює ріст волосся. Ванни перед сном з використанням відвару двох цілісних вілков салату кочанного допоможуть вам позбавитися від напруги трудового дня, чудово відпочити вночі.

Люблять використовувати корисні властивості салату кулінари, його кладуть замість капусти в супи. Їдять його на закуску, заправляючи рослинним маслом, сметаною. Звичайно, вживати листя різних салатів в їжу необхідно свіжими, але іноді їх гасять, що призводить до значної втрати виключно корисних властивостей. Салат є незамінною прикрасою для м'ясних страв, рибних, овочевих, добавкою для бутер­бродів та інших продуктів. Наприклад, італійці використовують салат після їжі замість десерту, вони збризкують його йогуртом і лимонним соком.

Салат - культура, яка потребує правильної покупки і дбайливого зберігання. Необхідно знати, що зберігати салат можна не більше одного дня, мляві листя вживати не можна, тоді корисні властивості салату не будуть виражені в повному обсязі. Мити салатні листя потрібно нетривалий час в стоячій воді, інакше вітаміни підуть у воду.

10.04.2014Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 10.04.2014p. 
На головну сторінку