№652 від 17.04.2014p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#С
У народній і науковій медицині з лікувальною метою ефективно використовуються плоди і листя сливи. Перш за все, тому, що вони дуже багаті на корисні речовини. Зокрема, в м’якоті - багато пектину, клітковини, органічних кислот, азотистих речовин. А ще вітамінів С, Е, А групи В. У рослині також чимало калію, кальцію, магнію, міді, йоду та інших “корисних речей”. Все це при вкрай низькій калорійності сливи дозволяє медикам використовувати її як прекрасний дієтичний продукт для попередження або лікування різних захворювань.
Медики радять сливовий сік, який просто необхідний і дітям, і їхнім батькам, оскільки він зберігає всі харчові та лікувально-профілактичні якості свіжих плодів, а прийнятий натщесерце, добре очищає організм від токсинів і шлаків. У народній медицині сушені сливи разом з іншими сухофруктами (яблуками, наприклад) досить часто й успішно використовують у вигляді сечогінних відварів і компотів, які дозволяють людям, які страждають надмірною вагою, не відчувати болісного почуття голоду в так звані розвантажувальні дні.
При зниженій кислотності шлунка корисно вживати лише той сливовий сік, який вичавлений з кислих сортів рослини. При цьому слід мати на увазі, що якщо солодкі плоди володіють дезінфікуючими і послаблювальними властивостями, то кисла слива може призвести до запорів. Лікарі не рекомендують вживати чорнослив людям, які страждають цукровим діабетом або ожирінням. У цих випадках краще включати в раціон свіжу сливу. Кислі сорти протипоказані особам із виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки, при гастриті з підвищеною кислотністю і гіпотонії (низькому артеріальному тиску).
17.04.2014 |
Рівне-Ракурс №10 від 17.04.2014p. На головну сторінку |