Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №653 від 24.04.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Цікаво знати

Декілька секретів виведення плям

Жирні плями

Свіжу масну пляму негайно присипте сіллю, міняйте сіль, поки пляма повністю не зникне. Добре з будь-яких тканин виводить жир тальк: потрібно посипати його на пляму, накрити папером і зверху пропрасувати ледь теплою праскою. Зі світлих тканин легко виводяться жирні плями можна за допомогою крейди: проблемне місце посипається крейдою, його потрібно залишити на речі на 4 год. З килимів жирні плями можна вивести кашкою із звичайного прального порошку і бензину. Суміш ретельно втирається в пляму і залишається на ніч. Вранці кашку потрібно змити гарячою водою. Таким чином можна видаляти і жирні плями з миючих шпалер.

Какао, чай і шоколад

Свіжі шоколадні плями досить потерти розчином сильно солоної води або нашатирного спирту. Застарілі плями добре виводяться перекисом водню - досить промочити ним тканину і потримати 15 хвилин, прополоскати в холодній воді. Плями, що утворилися від чайної заварки, потріть ганчіркою, вимоченою в розчині щавельної кислоти (3 грами на склянку води). Світлі тканини відмінно очищаються від шоколадних, чайних і плям від какао розігрітим гліцерином. Ним змащують забруднене місце, а через 20 хвилин змивають теплою водою.

Овочеві та фруктові плями

Фруктові плями з білих речей можна виводити як розчином щавлевої або лимонної кислоти (3 грами на склянку води), так і ледь підігрітим нашатирним спиртом. З шовкових речей плями від фруктів або овочів виводяться водним розчином спирту (1: 1). Свіжі плями від буряка, томатів і червонокачанної капусти легко змиваються мильним розчином. Які закріпилися, видаляються так: зволожте проблемне місце і посипте сухою лимонною кислотою. Через 5-7 хвилин добре сполосніть річ у воді.

Візьміть собі на замітку, і нехай у вас не буде більше проблем з виведенням плям!

24.04.2014



Рівне-Ракурс №10 від 24.04.2014p. 
На головну сторінку