Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №654 від 30.04.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Чорна смородина

Чорна смородина

Лікувальні властивості чорної смородини

З-за високого вмісту вітамінів і різноманітних лікувальних властивостей, вона має широкий спектр застосування в профілактиці та лікуванні різних захворювань. Ще з дитячих років нас вчили, що для міцного здоров’я і насичення організму достатньою кількістю вітамінів потрібно вживати в їжу чорну смородину. Склад ягід дуже багатий, за кількістю вітаміну С, поступається лише плодам шипшини, містить: залізо, лимонну, яблучну і органічні кислоти, пектини, дубильні речовини, ефірну олію близько 2%, каротин, вітаміни групи В, РР, К, Е, Н, фосфорну кислоту, провітамін А, містить фосфор, калій, кальцій, а вміст аскорбінової кислоти досягає 400 мг.

У листі містяться такі необхідні для нормальної життєдіяльності організму людини мікроелементи міді, магнію, срібла, заліза, марганцю, сірки, а також ефірні масла, фітонциди.

Для лікування в народній медицині використовують як ягоди у свіжому, сушеному та замороженому вигляді, так і листя смородини. Людському організму для отримання добової норми аскорбінової кислоти необхідно з’їсти всього лише півтора-два десятки ягід.

За допомогою лікувальних властивостей “смердючої” ягоди можна боротися із захворюваннями серцево-судинної системи людини, онкологічними захворюваннями, а людям похилого віку можна уникнути ослаблення розумових здібностей і погіршення зору.

При дослідженні чорної смородини виявили, що вона має здатність запобігати появі цукрового діабету, лікувальні властивості її ягід застосовують у дієтичному харчуванні різних захворюваннях для очищення, оздоровлення і зміцнення організму.

Можна застосовувати в лікувальних цілях ягоди чорної смородини, для збереження гостроти зору, попередження виникнення хвороби Альцгеймера, онкологічних захворювань, цукрового діабету, хвороб серця і судин, захворювань дванадцятипалої кишки, шлунка.

Листя і ягоди ще використовують при лікуванні печінки, нирок і дихальних шляхів. Вживати ягоди смородини вкрай необхідно при прояві ознак атеросклерозу.

Вітамін С, що міститься в чорній смородині, бере безпосередню участь у нормальній життєдіяльності людського організму, поряд з антоціанидами він володіє сильними антиокислювальними властивостями.

Народна медицина

Народна медицина використовує листя і ягоди як ліки від діареї. Сік чорної смородини має дезінфікуючі та протизапальні властивості, застосовується при лікуванні ГРЗ, ангіни. За допомогою чорної смородини можна запобігти розвитку багатьох захворювань, у тому числі онкологічних. Підвищувати імунітет і опірність організму до інфекційних захворювань. За свої неординарні лікувальні властивості чорна смородина отримала визнання вчених у всьому світі як найкорисніша ягода для здоров’я.

Потрібно звернути увагу на те, що, при переробці для приготування домашніх заготовок, консервуванні, висушуванні, заморожуванні ягід корисні речовини зберігаються, а значить застосування можливе не тільки у весняно-літній період, а в зимовий теж.

При недокрів’ї, кровоточивості ясен, гіпертонії, гастриті, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки приймають відвари з ягід. Лікувальні властивості смородини допомагають боротися з коліками, стимулюють, покращують діяльність кишечника і шлунка.

Подрібнити гілочки чорної смородини, взяти з розрахунку 2 столові ложки на 1 літр води, проварити 10 хвилин, настояти не менше півгодини, приймати можна замість чаю.

При шкірних захворюваннях, висипах різного характеру застосовують ванни з відвару листя.

При набряках рекомендується приймати настій з листя смородини, який має легку сечогінну властивість і допомагає організму позбутися надлишку пуринової, щавлевої і сечової кислот. При захворюваннях нирок і сечового міхура (цистит, пієлонефрит) можна застосувати наступний настій: подрібнене листя (5-6 столових ложок) потрібно залити 1 літром окропу, настояти протягом 1 години. Настій необхідно приготувати на один день прийому з розрахунку 5 склянок, при вживанні можна додати 1 чайну ложку меду (тому що настій досить міцний). Також настій застосовується для лікування золотухи.

При кашлі, осиплості горла застосовують як протизапальний засіб: на склянку окропу покласти столову ложку ягід, укутавши, дати настоятися протягом години. Процідити. 3-4 рази на день приймати по 1 склянці.

Вживають свіжовичавлений сік цілющої ягоди з медом або цукром при порушеннях обміну речовин, кровотечах.

Для зміцнення нігтів ягоди чорної смородини використовують, втираючи в нігті і кутикулу.

У чорній смородині містяться фітонциди які перешкоджають розмноженню мікроскопічних грибів, пригнічують розмноження збудника дизентерії, активізують боротьбу організму з золотистим стафілококом.

Приготований настій (водний) з листя, а також самі ягоди підвищують імунітет і допомагають організму боротися з вірусами грипу А і В.

При подагрі, ревматизмі подрібнити листя, взяти 2 столові ложки на 2 склянки води, настоювати протягом 2-х годин, приймати проціджений настій 4 рази на день по 1/2 склянки.

При гіпертонічній хворобі для зниження артеріального тиску і профілактиці атеросклерозу радять розтерти ягоди чорної смородини з цукром у пропорції 1:2, приймати по 1 столовій ложці не більше 3 разів на день, запиваючи водою.

30.04.2014Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 30.04.2014p. 
На головну сторінку