№655 від 08.05.2014p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здорового харчування
У народній медицині томати застосовують мало. Пояснюється це тим, що поширення їх як овочевого продукту відбулося порівняно недавно. Наукова ж медицина по достоїнству оцінила чудові якості плодів. Томати широко використовують у лікувальному харчуванні як додаткове джерело поповнення організму вітамінами і мінеральними солями. Це гарний засіб профілактики авітамінозу і поліпшення травлення. Низька енергетична цінність (калорійність) і ніжна клітковина дозволяють включати томати в раціон особам, які страждають ожирінням.
Сік з томатів корисний усім, особливо тим, хто страждає захворюваннями органів травлення. Таким хворим у стадії загострення сирі овочі нерідко забороняють, а ось соки пити можна. Сік стимулює діяльність травної залози і виділення жовчі, значно покращується засвоєння їжі.
Завдяки ніжній клітковині плоди корисно вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються зниженою кислотністю. Томати збуджують секрецію шлункового соку і діяльність кишечника. Томатний сік рекомендують при гастритах. Зазвичай п’ють 150-200 г соку за 30-40 хв. до їжі. З огляду на протизапальну силу томатного соку, його застосовують при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, колітах, запаленні жовчного міхура. Однак вживання зрілих плодів при виразковій хворобі рекомендують обмежити.
Томатний сік добре втамовує спрагу, приємний на смак, збуджує підшлункову залозу. Особливо корисний він в зимовий час, коли в раціоні харчування обмаль свіжих овочів.
Страждаючим хронічними захворюваннями печінки та жовчних шляхів корисно пити томатний сік підігрітим і обов’язково з урахуванням кислотності шлункового соку. Не слід готувати занадто прозорий сік. Чим більше в ньому міститься м’якоті плоду, тим більше вітамінів та інших цінних речовин. Томати корисні також при хворобах нирок і суглобів.
Томати корисні всім, а в сезон достигання плодів сприяють запобіганню хронічних запорів. Томати у свіжому вигляді та в значних кількостях - джерело важливих для кровотворення біологічних сполук: фолієвої кислоти та органічного заліза, тому їх вживають при різних видах анемії. Наявність у томатах заліза забезпечує швидке відновлення гемоглобіну при кровотечах. У харчування вагітних жінок, при анемії в дітей обов’язково включають овочі, що містять мідь, у тому числі томати. Внаслідок високого вмісту аскорбінової кислоти, бета-каротину і солей калію їх рекомендують використовувати не тільки при анемії, але й при слабкості, весняному нездужанні, загальному занепаді сил і різного роду розладах.
Як дієтичний продукт, багатий на калій, свіжі томати і сік призначають при серцево-судинних захворюваннях (стенокардії, атеросклерозі, після інфаркту міокарда), особливо при порушеннях серцевого ритму. Регулярне вживання протягом доби 300-400 г томатів або 1 склянки томатного соку з м’якоттю доставляє серцю необхідну кількість калію.
Томатний сік корисний при гіпертонічній хворобі, так як має гіпотензивну дію, тобто знижує артеріальний тиск. При ревматизмі, коли виключають з харчового раціону м’ясо та жири, а також зменшують споживання продуктів з високим вмістом крохмалю, корисні свіжі томати. Великий вміст пектинових речовин в томатах активно знижує рівень холестерину в крові. Використання томатного масла особливо знижує рівень холестерину хворих на атеросклероз. Тому цілющі плоди та їхній сік рекомендують включати в меню людей середнього та старшого віку.
Томати посилюють специфічний імунітет до збудників запалення легень - пневмококи, кишкових інфекцій - сальмонели, дизентерії. Фітонциди їх виявляють протигрибкову активність, затримуючи розвиток небезпечних для людини мікроскопічних грибів.
Свіжі томати та томатний сік рекомендують вживати в їжу хворим із різними видами порушень обміну речовин, особливо вони необхідні в раціоні хворих з порушенням сольового обміну. Певний час існувала помилкова думка, ніби томати сприяють відкладенню солей, вважалося, що щавлева кислота, яка є в овочі, негативно впливає на сольовий обмін. Але ретельні дослідження спростували це оманливе твердження. Як було зазначено раніше, щавлева кислота в томатах виявлена в дуже малих кількостях.
Томати містять високу кількість яблучної і лимонної кислот. Ці кислоти корисні й необхідні при обмінних процесах організму. Тому лікарі часто призначають свіжі томати хворим з різними порушеннями обміну речовин. Однак зловживати ними, особливо в жаркий літній час, не варто.
Томати широко використовують у дієтичному харчуванні при захворюванні на цукровий діабет. У цьому випадку найбільшу користь приносить свіжий томатний сік. Використання томатного пюре та томатної пасти в дієтичному харчуванні обмежується через гостроту смаку. У Болгарії розроблена методика лікування томатами з допомогою безсольової дієти з включенням 300-500 г зрілих плодів на добу.
08.05.2014 |
Рівне-Ракурс №10 від 08.05.2014p. На головну сторінку |