Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №661 від 19.06.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Тарифи

Три гривні за “овчинку”

Відбулись громадські обговорення тарифів на проїзд у маршрутках, ініційовані управлінням транспорту і зв’язку Рівненської міської ради, на яких оприлюднили обґрунтування для підвищення вартості проїзду до трьох гривень.

2,5 грн. - це, аби перевізникові не померти…

Начальник управління Віталій Миронюк нагадав, що на травневому засіданні Рівненського міськвиконкому, коли дали “добро” на 2,5 грн., вирішили перевірити розрахунки витрат перевізників за всіма статтями. Отож, враховуючи нинішню вартість дизельного пального, вартість проїзду в маршрутках повинна складати три гривні.

Депутат Рівненської міської ради, президент громадського об’єднання “Союз перевізників України” Валентин Демчук зауважив, що нинішній тариф у 2 грн. 50 коп. “це лише не дати перевізникові померти”. Узявши найбільшу цифру в 500 пасажирів, які умовно перевозить щодня одна маршрутка на високорентабельних міських маршрутах, та помноживши на останнє зростання проїзду в 50 копійок, виходить в день 250 грн. прибутку з однієї машини. Ця сума не завжди забезпечує 10-відсотковий рівень рентабельності перевезень. Останнє подорожчання вартості проїзду відібрало в “маршрутників” 22-25 відсотків пасажирів, які переважно пересіли на тролейбуси. Відтак, рівень доходу “малих” перевіз­ників відчутно знизився, зменшилась і платня водіям. Позитивний момент - менше навантаження на машину, що, відповідно, здешевлює їх ремонт.

Маршруток поменшає, тролейбусів побільшає

Як повідомив начальник міського управління транспорту і зв’язку Віталій Миронюк, найближчими днями припинить своє існування 62-ий маршрут, а до кінця поточного року ще й маршрути, які дублюють тролейбусні, з них знімуть по чотири машини, тобто №№64, 47, 51 і 56. Натомість, за його словами, проїзд “рогатим” транспортом в цьому році не подорожчає, а вже найближчим часом з Польщі надійдуть кілька тролейбусів з пробігом, які обійдуться значно дешевше, аніж нові вітчизняного виробництва.

Пасажирів хочуть… оцифрувати

Віталій Миронюк проанонсував майбутню співпрацю з інноваторами. Так, одна з південно-корейських фірм пропонує запустити в Рівному пілотний проект електронного контролю за проїздом у міському пасажирському транспорті. Наразі йде листування з корейцями, які хочуть запровадити електронні квитки у маршрутних таксі, для чого на транспорті планується встановити зчитувальні пристрої. Цей пілотний проект корейці обіцяють здійснити за власний рахунок, щоб показати, як він може працювати у середніх і великих містах. Також планується на зупинках встановити електронні табло та термінали продажу електрон­них квитків.

Стосовно цього президент ГО “Союз перевізників України” Валентин Демчук зауважив, що “той, хто пропонує щось безкоштовно, згодом все одно хоче мати з того зиск”.

Потрібний консенсус

Натомість, на обговоренні з боку громадськості лунали заклики до водіїв маршруток: поліпшити якість перевезень, дотримуватись інтервалів руху, культури і дисципліни. Тобто, якщо проїзд все-таки знову подорожчає, то кількість (ціна) повинна перейти в якість (вищий рівень сервісу). Тож обґрунтування нового тарифу подадуть на розгляд міському голові Рівного Володимиру Хомку та членам Рівненського міськвиконкому, а вже яке рішення вони приймуть, так і буде. Хоча, за словами Віталія Миронюка, в сусідніх обласних центрах, вартість проїзду в міських маршрутках - три гривні.

19.06.2014Валентин КОТИК



Рівне-Ракурс №10 від 19.06.2014p. 
На головну сторінку