Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №661 від 19.06.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Увага

Правила безпеки в лісі

Правила безпеки в лісі

Для того, щоб відпочинок приніс тільки користь та задоволення, потрібно дотримуватись певних правил.

Перед виходом до лісу, попередьте рідних, куди йдете. Якщо поблизу нікого немає, залиште записку з повідомленням (дата, час відбуття, кількість людей, які йдуть разом із вами, напрямок подорожі і приблизний час повернення).

Якщо їдете до лісу на машині, подумайте, чи вис­тачить палива, щоб проїхати туди і назад.

Не в сумці, а в кишені завжди майте ніж, сірники в сухій коробці і годинник - вони допоможуть орієнтуватися і не панікувати у випадку, якщо ви заблукаєте в лісі.

Одягайтеся яскраво, переважно в руді, червоні, жовті, білі куртки, добре наклеїти світловідбиваючі смужки або малюнки. У камуфляжі вас можуть не помітити і з трьох метрів.

Одягніть зручний одяг та взуття. Вони повинні відповідати місцевості та погодним умовам. Запам’ятайте - погодні умови можуть змінитися дуже швидко. Обов’язково – високе закрите взуття та головний убір.

Дітей також одягніть у зручний яскравий кольоровий одяг - вони будуть більш помітними у разі їх розшуку.

Щоб не загубити один одного у лісі, домовтеся про умовні сигнали.

Запам’ятайте орієнтири під час руху в лісі. Щоб не заблукати, залишайте позначки. Без зорових орієнтирів людина в лісі починає кружляти.

Якщо ви заблукали в лісі, зберігайте спокій та уникайте паніки. Якщо ви панікуєте - думати логічно неможливо. Пригадайте останню прикмету на знайомій частині шляху і спробуйте простежити до неї дорогу. Якщо це не вдається, пригадайте знайомі орієнтири, найкраще - залізницю, річку, шосе. Зупиніться і подумайте - звідки прийшли, чи не чути криків, шуму машин, гавкоту собак. Вийти до людей допомагають різні звуки:

- працюючий трактор чути за 3-4 км;

- собачий гавкіт чути за 2-3 км;

- поїзд, що проходить чути за 10 км;

- труби на дахах можна побачити за 3 км;

- заводські труби - за 6 км;

- дзвіниці та вежі - за 15 км.

За відсутності відповідних орієнтирів найкраще спробувати виходити на воду і рухатися вниз за течією. Струмок обов’язково виведе до річки, річка - до людей. Спробуйте забратися на високе дерево - погляд з висоти допомагає краще зорієнтуватись.

19.06.2014



Рівне-Ракурс №10 від 19.06.2014p. 
На головну сторінку