![]() |
№661 від 19.06.2014p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Правильне харчування
•80% добового об’єму їжі складає сніданок та обід. Необхідно в раціон додати проростки пшениці. У них багато вітамінів групи В і клітковини, що мінімізує затримку рідини і таким чином жир не відкладається. Злакові довго засвоюються в шлунку і ви нескоро відчуєте голод;
•також необхідно відмовитися від алкогольних напоїв, вони, як і приправи, підсилюють голод;
•потрібно їсти повільно, їжу ретельно пережовувати. Вставати з-за столу потрібно з відчуттям легкого голоду, тому що мозок дає сигнал про насичення шлунка через 20 хвилин після початку трапези, а за цей час можна з’їсти дуже багато;
•після прийому їжі не лягайте на диван, а йдіть на прогулянку. Це сприяє хорошому засвоєнню їжі і спалюванню жирів. Перед їжею краще не гуляти - це навпаки загострить апетит;
•коли ви їсте, не робіть нічого зайвого: не читайте газету, не дивіться телевізор. Ваш мозок буде зайнятий іншим і не зможе контролювати процес ситості. Вчені довели, що перегляд серіалів у 2 рази збільшує кількість вживання їжі;
•не потрібно часто вживати продукти, в яких містяться одночасно жири та цукор - це печиво, торти, цукерки, тістечка;
•ввечері з’їжте невелику кількість вареного дієтичного м’яса, в якому містяться амінокислоти, що активізують роботу гормонів і спалюють жири;
•на ніч можна випити 200 г нежирного молока, так ви подолаєте відчуття голоду, а амінокислоти будуть сприяти активному розщепленню жирів;
•запах ванілі, лайма, перцевої м’яти, яблук здатний притупити ваш апетит. У головному мозку центри голоду і відчуття аромату розташовані поруч, тому запах може на деякий час зменшити відчуття голоду;
•не можна їсти стоячи;
•їжу необхідно покласти в маленьку тарілку, тоді порція буде виглядати об’ємніше, і ви подумаєте, що їсте як зазвичай. Цей психологічний обман також може підсилити і колір тарілки. Наприклад, блакитний зменшить і заспокоїть апетит, а ось яскраві кольори, навпаки, його стимулюють;
•усі салати потрібно заправляти рослинними жирами. Якщо не можете відмовитися від сметани або майонезу, то замініть їх знежиреним кефіром;
•забудьте про каву. Вона посилює апетит та шкідлива для нирок і серця;
•якщо ви багато їсте, то краще прийом їжі розділити на 5-6 разів на добу. Їжа повинна бути малокалорійною, а порція бути невеликою;
•якщо в проміжку між основними прийомами їжі ви відчули голод, можна з’їсти шматочок чорного хліба. У ньому багато клітковини, і вона на якийсь час займе місце в шлунку;
•потрібно вживати менше простих вуглеводів (солодкого, мучного, макаронів). Вони швидко розщеплюються, але негативно впливають на організм, тому що під час їхнього вживання різко зростає вміст цукру в крові. Через велику калорійність ви споживаєте 300-400 кілокалорій, а через півгодини знову відчуваєте голод.
19.06.2014 |
Рівне-Ракурс №661 від 19.06.2014p. На головну сторінку |