![]() |
№661 від 19.06.2014p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Абетка здорового харчування
У перекладі з латині хурма - “їжа богів”. Щороку на прилавках магазинів восени з’являються яскраво-оранжеві плоди. Не всі покупці знають, що хурма - не овоч, не фрукт, а ягода. Ця ягода росте на дереві висотою 8-12 метрів.
Хурма виростає на Північному Кавказі, в Китаї, на півдні Штатів, у Північно-Східній Африці, жителі цих районів обожнюють цей продукт. Хурма займає почесне місце в народній медицині і в харчовому раціоні. Прямо біля будинків ростуть дерева хурми. Їх саджають для того, щоб коріння дерева зміцнювали грунт, аби запобігти зсувам.
Якою має бути хурма?
Існують деякі різновиди хурми, від ніжно-жовтого кольору до яскраво-помаранчевого кольору. Плоди яскраво-оранжевого кольору вважаються найсмачнішими і корисними.
Виникає питання, чи повинна хурма бути в’язкою на смак? Зовсім необов’язково, все залежить від сорту. Стигла хурма насичена завжди цукром - близько 89% фруктози, сахарози і глюкози. І в’язкість не повинна відчуватися. Поверхня шкірки повинна бути пружною і гладкою. А вмятинки і чорні крапки - це ознака того, що плід зірвали ще не дозрівшим.
Корисні властивості хурми.
Це комора мінеральних речовин і вітамінів. Ось короткий перелік корисності хурми.
Джерело вітаміну А, про що свідчить його яскраво-оранжевий колір. І чим більше помаранчевий колір, тим більше цього вітаміну. Вітамін А пов’язаний зі здоров’ям шкіри і зором, перешкоджає розвитку ракових клітин.
Плоди багаті калієвими солями. Вони важливі в організмі для серцево-судинної системи.
При розладах кишечника можна використовувати, як зміцнювальний засіб.
Сечогінний засіб. У день досить з’їсти 3-4 плоди. Виводить солі натрію.
Підвищується імунітет, який у всіх людей знижується восени.
Можна використовувати, як компонент масок для проблемної шкіри. Очищає шкіру, сприяє загоєнню ранок.
Містить величезну кількість антиоксидантів. Все це сприяє зв’язуванню вільних радикалів, які руйнують клітинну структуру. Хто хоче зміцнити свій організм - це дуже хороший продукт. Ослабленим дітям його треба їсти після хвороби. У хурмі багато харчових волокон, а вітаміну С більше ніж у яблуках. Як профілактичний засіб хурма підійде і від атеросклерозу. У день достатньо з’їдати близько 100 грам.
При кашлі і при застуді корисно полоскати горло соком стиглої хурми, в який додати 3,5 столової ложки теплої води.
Маска з яєчного жовтка і м’якоті хурми допомагає шкірі, схильній до вугрів, і при розширених порах.
Якщо шкіра втратила свіжість і тонус , то можна м’якоть хурми накладати в якості повноцінної, самостійної маски на обличчя.
Оскільки в хурмі міститься певна кількість йоду, її використовують при захворюванні щитовидної залози.
Хурма - це нескінченно корисна ягода, вживати її потрібно помірно, тоді й буде відмінний результат. Наші предки мали рацію, назвавши цей продукт “їжею богів”.
19.06.2014 |
Рівне-Ракурс №661 від 19.06.2014p. На головну сторінку |