Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №661 від 19.06.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Книга Антирекордів України

Україна вирубує найкращі ліси

З приходом весни в Україні пожвавилися незаконні лісозаготівлі. Попри заборону, вікові ліси вирубують навіть у межах Києва та в заповідниках, оформлюючи їх, як уражені шкідниками, а потім цілком легально продають дерево в Україні та за кордон. При цьому в “Держкомлісгоспі” запевняють, що площа лісів в Україні збільшується. Між тим знімки з космосу та підрахунки незалежних фахівців вказують на протилежне.

Пуща-Водиця - улюблене місце відпочинку киян. А віднедавна - і місце лісозаготівель. Тут за останнє десятиліття знищили понад 200 гектарів лісу. Вирубування лісів у Києві почалося з 2000 року. У той час для лісників був розроблений виробничий план, за яким усі найстаріші ліси вирубувалися.

На думку експертів, за останні роки лісистість в Україні скоротилася до 11%, тоді як в офіційній статистиці і далі фігурує цифра 16%. Точної цифри, однак, назвати не може ніхто, позаяк останню інвентаризацію проведено ще у 1996 році. Значної шкоди завдають незаконні рубки. Для лісового господарства України неконтрольована вирубка лісів та експорт української деревини вже стали серйозною проблемою.

Найпоширенішими серед деревних порід є сосна, ялина, дуб, береза, бук, вільха та ясен. Загальна площа лісів – близько 10,78 мільйона гектарів. Найлісистішими є регіон Полісся на півночі та Карпати на заході країни. У Карпатах, окрім того, збереглися ділянки з останніми пралісами Європи, які у 2007 році занесені до списку світової природної спадщини ЮНЕСКО.

Найкращий ліс знищується під виглядом хворого та згорілого в усій Україні. Для прикладу, в Ізюмському лісгоспі Харківського обласного управління внаслідок пожежі, коли згоріло кілька тисяч гектарів, деревина позначалася як дрова, а насправді це якісна, “ділова” деревина, і лісгосп продає її приватним господарствам за зниженою ціною. Загалом за останні 2 роки ми маємо близько 2 мільйонів кубічних метрів незаконних рубок, тобто офіційна статистика із цього приводу занижена майже в 100 разів!

Ще одна проблема при веденні українського лісового господарства – незаконні, а отже, неконтрольовані вирубки. Відповідно до даних, опублікованих на інтернет-сторінці Державного агентства лісового господарства України, незаконними є 0,2% усіх вирубок. Гранично можливою межею один із представників агентства в своєму інтерв’ю назвав 0,4%. З боку багатьох експертів природоохоронних організацій лунають набагато більші цифри. Найбільше неконтрольованих незаконних рубок на Заході країни, у Львівській області. Про це під час одного зі своїх офіційних інтерв’ю заявив керівник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства. Відповідно до офіційних даних, у 2010 році тут було незаконно заготовлено близько 8000 кубічних метрів деревини.

Серед основних причин, які спонукають населення прилеглих територій вирубувати ліси і продавати деревину зацікавленим особам, – соціально-економічні проблеми, такі як безробіття, низькі зарплати. Іншими важливими факторами широко розповсюдженої практики вирубок лісу є нерегульований ринок деревини та виробів із неї, відсутність системи контролю, а також незмінно високий попит на заготовлену незаконним шляхом деревину.

19.06.2014



Рівне-Ракурс №10 від 19.06.2014p. 
На головну сторінку