Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №251 від 02.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Перевірено досвідом

Як вибрати кавун?

Як вибрати кавун?

А чи знаєте ви, що наші прадіди їли кавуни не сирими, а вимочували їх і варили з перцем і прянощами? Але ми звикли споживати кавуни, так би мовити, в натуральному вигляді, тому-то нам і треба знати, як правильно вибрати цю величезну ягоду.

Кавун зріє від часу садіння протягом приблизно 50 днів. Середня товщина шкірки 1-1,5 см і залежить від сорту, типу грунту і способу вирощування. Кавуни містять воду, клітковину, сахарозу, фруктозу, мальтозу, глюкозу, солі калію, заліза, кальцію, магнію, марганцю, нікелю, вітаміни С, В1, В2, РР, каротин, фолієву кислоту, холін, пектинові речовини.

Кавун застосовують як сечогінний засіб при лікуванні циститів, сечокам’яної хвороби, пієлонефриту; як легке жовчогінне – при хворобах печінки і жовчного міхура, а також при анемії, артритах, подагрі.

Кавун сприяє виведенню холестерину з організму, а тому рекомендується при атеросклерозі. Завдяки тому, що в кавуні багато фруктози, його можна вживати при цукровому діабеті. При захворюваннях нирок, сечового міхура рекомендується щодня з’їдати 2 кг кавуна.

Нас лякають байками: мовляв, для скоростиглості в кавуни вводять аміачну селітру. Насправді, якщо плід проколоти, він не проживе і тижня (тому, до речі, ні в якому разі не купуйте ушкоджений кавун, навіть за низькою ціною). А єдине, що можна зробити для швидкого достигання, – використовувати ранню розсаду і тепличну плівку.

Навіть досвідчені баштанники не можуть із стовідсотковою гарантією визначити стиглість кавуна за його зовнішнім виглядом. Японські та американські вчені написали на цю тему безліч дисертацій, але всі безглузді. Однак є багато народних способів (серед яких, щоправда, чимало міфічних). Лишимо осторонь такі байки, як парна кількість смуг на кавуні (знаходяться покупці, який вірять і цьому).

Отже, ознаки стиглості і спростування міфів:

• Суха плодоніжка (хвостик на верхівці плоду). Це дійсно показник стиглості, але далеко не завжди, адже кавун міг бути зірваний зеленим і достигнути, вірніше, досохнути потім.

• Широка кавуниха. Кавуниха - слід від квітки на нижньому “полюсі” плоду. Широкий слід – це усього лише анатомічний дефект квітки, із спілістю він ніяк не пов’язаний.

• Звук. Поширена думка, що спілий кавун має дзвеніти, якщо по ньому поплескати долонею. Насправді звук залежить від того, розм’якнув усередині м’якуш чи ні. Саме зелений плід і буде дзвеніти, а спілий кавун має бути глухим.

• Тріскіт, що видає кавун, якщо його стиснути руками, – гарна ознака. Такий товар можна впевнено купувати.

• Земляна пляма на низу, на боці. Бажано, щоб вона була жовтою, а не білою. А ще краще – жовтогарячою.

• Спілий кавун можна легко подряпати – провівши по ньому нігтем, ви без зусиль знімете верхній прошарок шкірки.

• Чим більший і легший кавун, тим він спіліший.

02.08.2006



Рівне-Ракурс №10 від 02.08.2006p. 
На головну сторінку