№204 від 08.09.2005p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Збираючись на тихе полювання
Уявіть собі: вечеря в затишному сімейному колі; на столі – смажена картопелька, тушковані у сметані грибочки... Ця сімейна ідилія запросто може перетворитися на біль у шлунку і госпіталізацію в лікарню. І це у кращому випадку, адже, виявляється, навіть неправильне приготування грибів може призвести до подібних неприємностей...
Як розповіла лікар відділу гігієни харчування Рівненської санітарно-епідеміологічної станції Олена АРАНЧІЙ, цьогоріч з початку грибного сезону в Рівненській області зареєстровано сім випадків отруєнь грибами, серед постраждалих – двоє дітей. На щастя, смертельних випадків не було...
За словами Олени Валеріївни, перша порада любителям грибів – купувати їх тільки у відведених для цього місцях, тобто магазинах і спеціалізованих відділах; дуже небезпечно купувати гриби на стихійних ринках. Також лікар радить не пригощати стравами з грибів дітей та людей похилого віку, які важче переносять хворобу; загалом, отруєння дуже важко лікується.
Втім, як повідомила редакції завідуюча лабораторією санітарно-ветеринарної експертизи №1 Світлана ЛОПАЦЬКА, щодня на ринку Рівного здійснюються перевірки якості грибів, а також на вміст радіонуклідів. Адже іноді гриби привозять із північних районів, де підвищена радіація. Продавцям відводяться спеціальні місця для продажу, а також надається експертний висновок, який підтверджує якість продукту.
Тож якщо ви все-таки вирішили купувати лісові гриби, а не спеціально вирощені, - аби запобігти отруєнню, обов’язково вимагайте у продавців експертний висновок!
Грибникам “на замітку”
А якщо ви затятий “грибник” – перш, ніж іти за грибами, запам’ятайте кілька простих правил.
- Не можна збирати гриби поблизу транспортних магістралей, сміттєзвалищ, – радить Олена Аранчій. – Також майте на увазі, що білий гриб, підберезник і опеньки мають двійників, тож слід особливо ретельно перевіряти їх, аби не сплутати.
Не можна збирати червиві, в’ялі, ослизлі гриби. Ні в якому разі не куштуйте на смак сирі гриби. Прийшовши додому, ще раз ретельно перевірте, чи немає серед них отруйних або підозрілих грибів.
Пам’ятайте: гриби слід перебрати в той же день, коли ви їх збирали; якщо вони полежать більше доби – в них утворюється трупна отрута, небезпечна для організму.
Велике значення має термічна обробка. Після того, як гриби перебрали, їх слід відварити впродовж 10-ти хвилин і зберігати в холодильнику до подальшого використання (тушкування, смаження тощо).
08.09.2005 | Алла РОГАШКО |
Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2005p. На головну сторінку |