№669 від 14.08.2014p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Асафетіда
Спеція асафетида є одним з найважливіших інгредієнтів у ведичній кулінарії. Вона з успіхом заміняє цибулю і часник, при цьому не залишаючи запаху.
Асафетида настільки посилює травлення, що в Індії говорять, з її допомогою можна перетравити навіть цвяхи. Тому її необхідно додавати в блюда, які важко перетравлюються, наприклад бобові. Також вона добре підвищує апетит, допомагає при відрижці, усуває гази і підвищує тонус організму.
Зазвичай достатньо не більше чверті чайної ложки порошку асафетиди на одну порцію блюда. Додавати її потрібно в кінці приготування, щоб максимально зберегти її аромат.
Не варто класти асафетиду на початку приготування, інакше вона втратить ефірні масла і не відчуватиметься у страві.
При ангіні слід змішати щіпку асафетиди і 1/2 ч. Ложки куркуми зі склянкою теплої води і полоскати цим розчином горло. Антисептичні та анальгізуючі властивості цих спецій допоможуть швидкому одужанню.
Якщо додати асафетиду в воду і пити невеликими ковтками, то вона негайно прочистить голос.
Також вона хороша при початковій катаракті у вигляді мазі з медом.
Смолу, змішану з оливковою олією, можна прикладати до місця укусу отруйних комах або скаженої собаки, так як вона захищає від дії отрут.
Вдихання запаху смоли запобігає нападам істерії. Дітям, які страждають порушенням психіки, клізма з 1/2 ст. води і дрібки асафетиди надасть заспокійливу дію.
Щоб вщух зубний біль, слід розчинити щіпку асафетиди в 1/2 ч. ложки лимонного соку, трохи нагріти і прикласти змочений в цьому розчині тампон до хворого зуба.
Якщо змішати асафетиду з гранатовим соком і випити, то це допоможе при розриві м’язів і від нервових болів.
Ця пряність - дуже потужний стимулятор травлення. Вона володіє сильними антимікробними і бактерицидними властивостями і виводить стрічкових черв’яків-паразитів з шлунково-кишкового тракту.
Не слід зловживати спецією при високій температурі, вагітності, підвищеній кислотності, а також висипці.
14.08.2014 |
Рівне-Ракурс №10 від 14.08.2014p. На головну сторінку |