Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №671 від 28.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Кубок Рівного

Гран-прі виборов киянин

Гран-прі виборов киянин

Якщо перший Кубок Рівного з фотомистецтва планувався як суто регіональний проект, то третій фотоконкурс вийшов за рамки області та, по суті, став загальноукраїнським. У цьому році подати на розгляд журі свої фото мали змогу фотографи з усієї території України. Загалом у семи номінаціях третього фотоконкурсу взяли участь 65 фотографів, які подали на розгляд журі більше 600 своїх фото. Нагородження переможців відбулося 21 серпня в Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Гран-прі конкурсу - оздоб­лений рівненським бурштином Кубок “Муза фотографа” авторської роботи рівненського скульптора Леоніда Гринбокого - за фото “Юнак та голуб” отримав киянин Андрій Котлярчук. Це фото відображає сутність цьогорічного фотопроекту, в якому з’явилася нова тема – “Майдан”. На фото переможця зображений поранений в око майданівець, на плечі якого сидить символ миру – білий голуб.

Найбільше медалей у цьогорічному конкурсі здобули одесити. Не пасли задніх і Рівненські фотомитці, які теж стали переможцями в окремих номінаціях.

Перше місце в номінації “Природа” здобув минулорічний володар гран-прі Кубка Рівного фотограф Володимир Карабачинський. На його фото “Лісова зівака” в об’єктиві фотокамери було влучно упіймане маленьке лисеня, яке смачно позіхає. У номінації “Діти” за фото “Драматичні історії однієї валізи” друге місце отримала Наталія Яворська. В номінації “Пейзаж” друге місце за мальовничий краєвид “Початок нового” виборов Віталій Філімонов. У номінації “Портрет” другу сходинку за фотопортрет “Інна” посів Сергій Щеглеватих. У номінації “Архітектура” друге місце дісталося фотомитцю Олексію Потянку. На його фото “Старовинний будинок” зображена одна з будівель початку минулого століття, біля якої росте квітуче дерево та припарковано сучасне авто. Третє місце в номінації “Архітектура” за фото “Чорнобиль. Відображення небуття” отримала Тетяна Годун. У номінації “Події, люди” за фото “…і в радості, і в печалі…” третє місце отримав Олександр Шахманцір, який зобразив пару літніх людей. Саме Олександр Шахманцір став найбільш активним рівненським автором, який надіслав на конкурс більше за усіх фото.

Експозиція фотовиставки цього року відповідала останнім подіям в Україні, які відбулися на Майдані. У вітринах експозиції були присутні речі, які були передані з київського майдану – прапори, шоломи, саморобні щити та палиці.

Старший науковий співробітник Краєзнавчого музею - Надія Родіонова, яка підготувала експонати, розповіла:

- Речі, якими люди захищалися під час Майдану, нам передала громадська організація “Майдан та Свобода”. Також ми вирішили згадати рівненських солдат, які нині воюють в АТО. Рівнянин Володимир Кукурудза, який разом із братом воює в зоні АТО, передав нам форму, в якій нині воюють бійці Нацгвардії. В експозиції присутній щит із зображенням Тараса Шевченка, який належав луганчанину Івану Бітьку, що брав участь у сутичках з беркутівцями. Цей щит подарували учаснику тих подій, рівнянину Івану Демянюку, а він надав його нам.

- Навесні наступного року плануємо провести ще один фотоконкурс, присвячений до Дня журналіста, на кшталт голандського конкурсу “World press photo”, – розповідає фотохудожник Олександр Харват. - У ньому зможуть взяти участь рівненські фотожурналісти. Можливо, спочатку наш конкурс буде невеликим, але ми прагнемо відзначити на ньому роботу кращих фотографів-журналістів. Фотографія – це документ епохи, миттєвість, яка фіксує та відображає реальність. Саме така особливість відрізняє її від інших видів візуальних мистецтв ось уже 175 років.

28.08.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 28.08.2014p. 
На головну сторінку