Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №671 від 28.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Книга Антирекордів України

Програли чемпіонат через сало

Існують два стереотипи стосовно українців. Перший говорить про те, що українці більше за усіх в Європі споживають сало. Другий сумно каже про те, що збірна України по футболу поки що не здатна на великі футбольні досягнення на Єврочемпіонатах.

У 2012 році українська футбольна збірна все ж таки потрапила на чемпіонат Європи, хоча й не вийшла з групи в наступний раунд. Та, виявляється, гостинні господарі Євро-2012 - українці - побили ще один сумний антирекорд. Виявилося, що серед усіх учасників Єврочемпіонату саме українці споживають найменше свинини! Звісно, сало і свинина - це два зовсім різних продукти, але факт є фактом. А ось у споживанні картоплі українці були попереду серед усіх країн, які взяли участь у футбольному чемпіонаті Євро-2012, повідомив директор агентства “AgriSurvey” Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Тарас Гагалюк.

- А ще проведене дослідження свідчить, що на сьогоднішній день Україна зай­має третє місце в Європі по щоденному споживанню молока з показником 236 Ккал на день. Крім того, ми виходимо на друге місце за споживанням цукру - 418 Ккал, і меду -12 Ккал на день, - розповів експерт. - Дослідження також спростувало міф про те, що українці непомірно багато їдять сала. У рейтингу з 16 країн Україна посіла лише 13 місце за споживанням цього продукту з показником 92 Ккал на день. При цьому Україна є абсолютним лідером з поїдання картоплі -246 Ккал в день. А ось чого українці їдять менше за все - це свинини. З показником щоденного споживання усього 62 Ккал в день країна виходить на останнє місце серед європейських країн.

На думку Гагалюка, не тільки кліматичні умови впливають на такі показники, а, насамперед, купівельна спроможність українців, яка сьогодні досить невелика. Можливо, саме через те, що українці стали їсти менше національного продукту – сала, вони й не спромоглися досягнути гарних результатів у футболі?

У минулі часи, коли українські козаки наводили жах в Європі - сало було дуже важливим елементом харчування завдяки своїй дуже високій харчовій цінності (770-870 Ккал на 100 грамів). У тривалих походах сало зберігало свої властивості протягом тривалого часу без спеціального охолодження. Для тривалого зберігання сало засолювали.

Сьогодні, коли поширюється здорове харчування з невеликим вмістом жирів, сало стає більше традиційною закускою на національному столі. Сало в залежності від відгодівлі містить 88-94 відсотки чистого жиру, який за рівнем засвоюваності йде нарівні з молочним і риб’ячим жирами. Біологічна активність сала в п’ять разів вища ніж яловичого жиру. За вмістом інших незамінних жирних кислот свиняче сало переважає вершкове масло. Окрім того, сучасна наука стверджує, що якість свинячого сала поліпшується при топленні. А його споживання в поєднанні з овочевими салатами попередить розвиток атеросклерозу.

Останніми роками стверджують, що сало свиней не має попиту, оскільки містить у собі багато холестерину, який відкладається в організмі людини. Слід нагадати: за результатами спеціальних досліджень, виявлено, що в 100 грамах свинини міститься 60 міліграмів холестерину, в яловичині - 67, у телятині - 87, у м’ясі птиці - 113, у маргарині - 186, у вершковому маслі - 244, у білках курячого яйця - 1560, у риб’ячому жирі - 5700. Тоді як у свинячому салі є лише сліди холестерину. Водночас воно містить у собі всі незамінні аміно- і жирні кислоти. Сучасною медициною встановлено, що сало сприяє виведенню з організму радіонуклідів і тому з профілактичною метою рекомендується, особливо в екологічно несприятливих зонах, щоденно його споживати жінкам по 45-50, а чоловікам - по 65-70 грамів. Отже, сало - це дуже корисний харчовий продукт!

28.08.2014



Рівне-Ракурс №10 від 28.08.2014p. 
На головну сторінку