Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №672 від 04.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Бад

Бад'ян

Бад’ян - корисні властивості його були помічені вже давно, досить широко застосовується у фармацевтиці та кулінарії. Ця пряність відома багатьом під різними наз­вами: корабельний, індійський, китайський або сибірський аніс.

Раніше на Русі його додавали в популярні ласощі - пряники, кренделі. Висушені мелені насіння видають запах, подібний з анісовим, звідси й друга назва - аніс зірчастий.

Аромат рослини дуже насичений і наділений солодкуватим смаком з деякою гостринкою. Найчастіше бад’ян використовується для випічки кондитерських виробів. Свіжомеленим його додають в тісто на початковому етапі перед випічкою. Особливістю заморської приправи є її здатність насичувати виріб ароматом, який зберігається в готовому продукті тривалий час.

Також насіння бад’яну придатні для приготування мусів, киселів, компотів, фруктових десертів з айви, слив, груш, аґрусу, яблук. Він прекрасно ароматизує і не дозволяє варенню зацукровують протягом декількох років.

Його можна застосовувати в поєднанні з багатьма прянощами - фенхелем, чорним перцем, гвоздикою, корицею, імбиром, які чудово допов­нюють смак м’ясних страв з яловичини, свинини і птиці.

Найбільш широко рослина використовується в східній кухні, ним приправляють соуси і підливи для рисових і овочевих страв.

У європейських країнах, особливо у Франції, також використовують бад’ян, корисні властивості якого застосовуються для ароматизації спиртних напоїв, ліків, настоянок і горілки. У рідкісних випадках все ж зірчастий аніс застосовується для приготування рибних страв.

Подібні страви готуються в основ­ному в Японії, Китаї, Бірмі, Кореї, на Філіппінах і в Індонезії.

Корисні властивості в медицині

Зірчастий аніс - вельми універсальна рослина, він придатний як в їжу, так і в лікувальних цілях. Його цілющі властивості використовуються в народній і традиційній медицині.

Перше, він має загальнозміцнюючу дію на організм, прибирає запалення і спазми.

Друге, він допомагає при зниженому апетиті, головних болях, чумі, малярії, епілепсії, лихоманці, а шкірка кореня використовується як антигельмінтний засіб.

Також косметологічні властивості бад’яна - тонізуюча дія на шкіру, надають їй пружність і еластичність.

Вживається в їжу у вигляді порошку, настою, сприяє запобіганню окислювальних процесів і росту холестеринових бляшок в артеріях.

Корисні властивості його допомагають при проблемах із шлунково-кишковим трактом. Лікарські засоби, виготовлені з його плодів, стимулюють травні процеси в організмі, знімають кишкові спазми і сприяють нормалізації перистальтики кишечника.

Протипоказання до застосування

Олія насіння рослини протипоказано вагітним жінкам, немовлятам, а також при індивідуальній непереносимості.

Занадто велика кількість бад’яну, що застосовується в їжу або в якості лікарського препарату, може збудити нервову систему.

Нанесення масла безпосередньо на шкіру може викликати опік.

Перевищення допустимої норми препаратів бад’яну може викликати нудоту, блювоту і набряк легенів.

Особливості, про які слід знати

Властивості прянощі зберігаються навіть після тривалої теплової обробки, що зберігає її смакові якості.

Добре поєднується з безліччю ароматних добавок.

Змішаний з рослинним маслом і цукром, він значно поліпшить смак м’яса.

Варення з додаванням бад’яну не зацукрується до 3-х років.

Під час приготування в овочевих, рисових блюдах, а також у підливах він добре доповнює цибулю, часник і перець.

Слід уважно стежити за його дозуванням при приготуванні, тому що надлишок може наділити блюдо гіркотою. На 1 л води буде достатньо однієї пелюстки ароматної зірочки, а на 6-8 літрів варення - однієї зірки.

Лікування відваром бад’яну

Так як зірчастий аніс має відхаркувальну дію, його додають до складу лікарських засобів від кашлю.

Ще однією його властивістю є седативна дія - в невеликій кількості чай з бад’яном можна давати дітям грудного віку при прорізуванні зубів.

Інгаляції з використанням цієї дивовижної рослини застосовуються для лікування захворювань верхніх дихальних шляхів. При підвищених нервових розладах рекомендовано приймати ванни з додаванням олії або відвару бад’яну, до того ж, рослина сприяє зміцненню імунітету, нормалізації роботи ендокринної та нервової систем, підвищує вироблення естрогену, нормалізує менструальний цикл, а також полегшує болі при місячних.

Користь бад’яну незаперечна, з якого боку не глянути. Він хороший як для здоров’я та краси, так і для створення кулінарних вишуканих страв, тому повинен бути в арсеналі у кожної домогосподарки.

04.09.2014



Рівне-Ракурс №10 від 04.09.2014p. 
На головну сторінку