Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №674 від 18.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Позачергова сесія

Ультиматум екс-регіоналам: “Або повноваження, або смітник”

Ультиматум екс-регіоналам: “Або повноваження, або смітник”

В Україні вже є досвід викидання чиновника у смітник. Останніми днями кадри цієї процедури “порвали” Інтернет. А ось Рівненщина, схоже, може розширити це починання та зробити процедуру масовою.

На останньому, позачерговому, сесійному засіданні Рівненської обласної ради таке “задоволення” пообіцяли депутатам екс-регіоналам. Простіше кажучи, громадські активісти поставили їм ультиматум: або вони відмовляються від посад та складають повноваження, або їх усіх викинуть у смітник. Щоправда, не уточнювалося як це відбуватиметься – чи виноситимуть із депутатської зали всіх гуртом, чи по черзі. Проте конкретний термін було дано – 15 днів. Тобто до наступного, вже планового, сесійного засідання.

Загалом же позапланова сесія збиралася з інших питань. Йшлося про конкретну допомогу армії. Нагадаємо, на червневій сесії Рівненської облради було прийнято рішення щодо виділення з обласного бюджету на реалізацію програми матеріально-технічного забезпечення 2-го батальйону територіальної оборони Рівненської області на 2014-й рік 2 мільйонів 355 тисяч 980 гривень.

Та виявляється, що одна справа гроші виділити, зовсім інша – їх освоїти. За словами військових, найбільшою проблемою у використанні коштів є бюрократичні тяганини з проведенням процедур закупівель. Поки триває така тяганина, знецінюється гривня. Тому зростає і вартість кулезахисних шоломів та бронежилетів. Крім того, з’являються нові проблеми – необхідно забезпечити батальйон військовою технікою. Отож, депутати до програми внесли зміни: включили заходи щодо проведення регламентних, ремонтних та відновлювальних робіт військової техніки для батальйону і передбачили їхнє фінансування.

Ще народні обранці Рівненщини внесли зміни до програми протидії тероризму на 2014-2015 роки та до обласного бюджету, якими додатково виділено 198 тисяч гривень на реалізацію заходів програми протидії тероризму.

А вже “під завісу” сесійного засідання до трибуни вийшов представник громадськості, який і виголосив ультиматум депутатам екс-регіоналам. Кому конкретно він адресувався – не уточнювалося, але дісталося “на горіхи” першому заступнику голови облради Олександру Данильчуку, якого активіст зачислив до когорти екс-регіоналів. Це явно не сподобалося Олександру Данильчуку, і він почав відкидати звинувачення на свою адресу. Невідомо чим би закінчилася перепалка, якби голова облради Михайло Кириллов не закрив сесійне засідання.

Для того, щоб зрозуміти, в якій обстановці проходила позачергова сесія, варто проаналізувати події, які їй передували. Напередодні прес-служба Рівненської облради розповсюдила коментар голови облради Михайла Кириллова стосовно чуток про його відставку. Нагадаємо, впродовж останнього часу ці чутки поширюються досить активно.

- Я прекрасно розумію, чому подібні чутки наразі можуть поширюватися. Сьогодні обласна рада не дерибанить бюджет, велика кількість тіньових схем, які приносили гроші окремим депутатам і їх соратникам, більше не працює.

Приклад з орендою, яка була свідомо заниженою. Орендні ставки піднято, додаткові надходження до бюд­жету є, але вже їх немає у чиюсь кишеню. Бурштинове питання – це теж чиїсь інтереси у вигляді десятків мільйонів доларів. Звісно, наше бажання легалізувати видобуток сонячного каменю окремим людям не може подобатися. Крім того, існує ще цілий ряд принципових питань. Двадцять шостого вересня буде сесія і ми подивимося…

Але, знову-таки, якщо говорити про обласну раду, скажіть, хіба Партія регіонів десь зникла? У нас, в демократичних сил, у цій раді ніколи не було більшості, її мали регіонали. Нічого не змінилося. Перевиборів не було. А дарма, на моє переконання на місцевому рівні їх треба було провести з позачерговими виборами до Верховної Ради. Доки не буде повного перезавантаження влади, добитися кардинальних змін буде просто неможливо, – зауважив Михайло КИРИЛЛОВ.

Після цього коментаря стає зрозумілим і висунення ультиматуму депутатам, які ще донедавна входили до фракції Партії регіонів у Рівненській облраді. Нагадаємо, Михайло Кириллов був обраний на посаду голови ради в революційний час. Попередній голова ради Святослав Кічатий написав заяву на звільнення, перебуваючи, як тоді зазначалося на сесійному засіданні, в реанімації. Легітимність обрання таким чином Михайла Кириллова на посаду вже тоді була деким з аналітиків поставлена під сумнів. Йдеться не лише про християнські цінності, а не про елементарні правила, передбачені трудовим законодавством. Але в ті часи, коли Михайла Кириллова підтримували демократичні сили, на такі моменти увага не зверталася.

Згодом стиль керівництва Михайла Кириллова відвернув від нього колишніх союзників, які “посадили” його в крісло голови облради. У той же час колишні регіонали були не проти взяти реванш. На позачерговій сесії цього зробити не можна, а ось на плановій - є всі можливості. Була б пропозиція і потрібна кількість голосів, за прогнозами фахівців, набереться. Тобто пан Кириллов може у сесійний зал зайти головою ради, а вийти з нього рядовим депутатом. Як кажуть аналітики, нині питання стоїть в одному – хто саме сяде в керівне крісло. Називають кілька прізвищ, та жодна кандидатура може не набрати “прохідної” кількості голосів. Як буде – покаже час, а ось стосовно ультиматуму та викидання на смітник, то тут люди знаючі не радять поспішати з висновками. Вони натякають, що дехто з депутатів може привести на сесію набагато чисельнішу групу людей ніж та, яка прийшла з ультиматумом на минуле засідання. Що тоді буде, і хто кого виноситиме на смітник – невідомо.

18.09.2014Ярослав Тарасенко



Рівне-Ракурс №10 від 18.09.2014p. 
На головну сторінку