Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №676 від 02.10.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Небезпека поряд!

Вірус гепатиту С можуть перейменувати на хворобу С бо цей вірус уражає багато органів і систем людського організму

Доки грім не вдарить? На жаль, більшість хворих на ВГ навіть не підозрюють про свою хворобу, доки не відчують серйозні ускладнення. Адже гепатит С перебігає практично безсимптомно, навіть у гострій стадії захворювання, яка непомітно переходить у хронічну форму (у 80% випадків). Період відносного благополуччя при ГС може тривати 20 - 25 років. Втім, це ілюзія – підступний вірус лише нарощує свою силу, завдаючи непоправної шкоди печінці і всьому організму.

- Люди з хронічними вірусними гепатитами часто лікуються від інших хронічних хвороб - аутоімунного тиреоїдиту, васкуліту, цукрового діабету ІІ типу, тромбоцитопенії, міокардиту, гломерулонефриту, міастенії, артриту, тощо. Насправді ж це може бути лише позапечінковими проявами вірусної інфекції, - продовжує розмову Тетяна СЕРГЕЄВА.

Останнім часом деякі фахівці взагалі пропонують перейменувати вірусний гепатит С на хворобу С, оскільки цей “лагідний вбивця” уражає окрім печінки ще багато органів і систем організму ( нині нараховують понад 30 позапечінкових проявів ГС). Зрозуміло що окреме лікування цих хвороб виявиться неефективним, якщо головна причина – вірусна інфекція - залишиться поза “зоною впливу”. На жаль, іноді обстеження на виявлення вірусу призначають лише тоді, коли у хворого розвивається рак печінки або цироз. А таких ускладнень можна уникнути, якщо вчасно обстежитися і почати лікування. Тож у плані діагностики ВГ як ніколи доречне гасло “сам собі лікар”. Не варто чекати. Потрібно самому пройти спеціальний тест на гепатити В і С, незалежно від того, чи належите ви до групи ризику, чи відчуваєте нездужання, чи ні. Зараз такі обстеження доступні за ціною і їх можна зробити практично у кожній поліклініці.

Програма підтримки

- Якщо тести на ВГ будуть позитивними, це не обов’язково означає, що ви хворі на вірусний гепатит. Можливо, ви перехворіли на нього раніше і антитіла до вірусу – лише “спогад” імунітету, - зауважує лікар-інфекціоніст Тетяна ЄГОРОВА. - У такому разі вам не потрібно проходити специфічного лікування. Однак щоб підтвердити чи спростувати діагноз , потрібне ПЛР – дослідження крові, яке визначить, чи присутній вірус в організмі, наскільки він активний тощо. За сучасними міжнародними стандартами, специфічна противірусна терапія показана всім хворим на ВГ і має розпочатися якомога раніше, щоб фіброз тканин печінки не призвів до значних втрат її функції.

На жаль, більшості українських хворих вона недоступна. Тому у вересні 2013 року Кабмін затвердив Державну цільову соціальну програму і виділив кошти для закупівлі препаратів специфічної терапії ГС. Їх було розподілено на всі регіони країни. Відтепер частина хворих зможе безкоштовно лікуватися за цією програмою – щоб потрапити під її дію, передусім необхідно звернутися до інфекціоніста за місцем проживання. Пацієнтські організації, які були ініціаторами запровадження програми, сподіваються, що її фінансування збільшуватиметься і хворих, які зможуть позбутися цієї недуги, більшатиме. Але багато чого залежить і від нас – від пильності до власного здоров’я.

02.10.2014Любов ПИЛИПЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 02.10.2014p. 
На головну сторінку