Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №676 від 02.10.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Гірчиця

Гірчиця

Ця приправа відома людству не одну тисячу років. У багатьох народів гірчичне зерно – не просто сировина для отримання ароматного і пекучого соусу, а також смачного і корисного масла, це яскравий і метафоричний символ, що виражає величезну силу, не дивлячись на мізерну величину. Окрім цього, гірчиця – загальновідомий лікарський засіб, вживаний як в народній, так і офіційній медицині, що має масу корисних властивостей.

Гірчичні зерна, з яких робиться гірчиця, містять білок (більше 25%), жири (до 35%, в основній масі це ненасичені жирні кислоти), ефірну олію. А також мікро і макроелементи: калій, цинк, магній, залізо, кальцій, натрій. До складу приправи входять ферменти, слиз, харчові волокна.

У гірчиці також знаходиться багато вітамінів: В, Е D, А, причому останній зберігається в ній більше півроку. Жировий компонент представляє ерукова, ліноленова, олеїнова, лінолева, арахісова кислоти. Глікозиди синальбин і снигрин, які знаходиться в гірчиці, допомагають при лікуванні кашлю і бронхітів.

Гірчицю корисно їсти для апетиту, вона розщеплює жири і покращує переварювання білкової їжі, при цьому активізується обмін речовин, покращується слиновиділення. Відома користь гірчиці і при схудненні, здатність розщепляти жири призводить до того, що люди, що худнуть, не тільки споживають гірчицю, також з нею роблять обгортання, маски для тіла. Головні корисні властивості гірчиці – це антимікробна, антигрибкова і протизапальна дія. Основна маса мікробів, які знаходяться в шлунку, “бояться” гірчиці. Також гірчиця володіє антиоксидантним, послаблюючою і обволікуючою дією. Широко відома обпалююча властивість цієї приправи, вживаючи її треба обов’язково дотримувати міру, інакше у великій кількості гірчиця може завдати шкоди: обпалити слизову оболонку органів травлення, викликати роздратування шкіри. Тому з особливою обережністю варто вживати гірчицю особам, що страждають виразковими виразками гастродуоденальної області.

Дуже корисно споживати гірчицю під час простудних захворювань, вона допомагає при кашлі і ларингіті, широко використовується як зігріваючий і дратівливий засіб, що посилює кровообіг в організмі. При сильній і затяжній нежиті гірчичний порошок насипають в шкарпетки на ніч і роб­лять гірчичні ванни для ніг.

З гірчиці робляться різні пластирі, які застосовуються при лікуванні бронхіту, ревматизму, запаленні легенів, невралгії, а також використовується при радикуліті, подагрі, невриті. Гірчичний порошок також використовується для миття жирної шкіри голови і зміцнення волосся.

Гірчиця широко використовується для лікування шкірних хвороб, таких як псоріаз і нейродерміт. Ця приправа вважається афродизіаком, здатним розпалювати “внутрішній вогонь” (також як і імбир) її вживають чоловіки при імпотенції і жінки при “задушенні матки” і безплідді.

Існує користь гірчиці і для нервової системи, її вживання стимулює кровообіг мозку, посилює кмітливість і покращує пам’ять. Напевно із-за цих властивостей, деякі батьки використовують гірчицю у виховних цілях, змащують нігті дитини, щоб він їх не гриз.

Приправа, зроблена з гірчиці, прекрасно поєднується з м’ясними блюдами, допомагає засвоювати білки і жири. При жарінні м’яса паніровка гірчицею не лише покращує його смак, розм’якшує і не дає соку витікати, але і утворює красиву золотисту кірочку, виступаючи консервантом, застерігаючим розвиток бактерій.

Гірчичне масло ніколи не буде згірклим і його можна використовувати при випічці хлібобулочних виробів, і для виробництва консервів овочів і грибів. Гірчиця входить до складу майонезу і різних заправок для салатів і соусів.

02.10.2014



Рівне-Ракурс №10 від 02.10.2014p. 
На головну сторінку