Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №253 від 17.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Обережно - вірус!

Не хворіли на гепатит А?  Упевнені?..

Не хворіли на гепатит А? Упевнені?..

Про хворобу “брудних рук” - Боткіна, чи гепатит А, здається, відомо усе. Але в різних регіонах України час від часу спалахують епідемічні ситуації цього захворювання.

До речі, іноземці, плануючи подорож на “нашу землю”, роблять щеплення проти “жовтухи”. А ще перехворіти на гепатит А можна, навіть про це не підозрюючи. Докладніше про цю недугу розповідає лікар-епідеміолог Рівненської обласної санепідемстанції Тетяна МАМЧУР:

- Гепатит А відноситься до найбільш розповсюджених кишкових інфекцій. Найчастіше хворіють діти, підлітки та молодь. Дійсно, іноді захворювання може проходити без типових для нього ознак - пожовтіння склер очей та жовтяничнго забарвлення шкіри. Наприклад, ознаки захворювання на гепатит А можуть співпадати з ознаками розладу шлунку чи нагадувати симптоми грипу. Але основними ознаками захворювання все ж таки є зміна кольору шкіри, потемніння сечі, нудота, втома, втрата апетиту, можливий біль у животі та блювота.

- Які основні причини виникнення епідемічних спалахів?

- Порушення правил особистої гігієни та низький рівень культури населення. Також цьому сприяють вживання для пиття сирої некип’яченої води, незадовільні санітарні умови, неконтрольоване харчування на вокзалах, ринках та інших місцях масового скупчення людей.

- Яка ситуація на даний час склалася у Рівненській області та обласному центрі?

- За 7 місяців поточного року по області спостерігалося зростання захворюваності на 27,9 відсотка, зареєстровані 252 випадків вірусного гепатиту А, що склали показник 21,7 на 100 тисяч населення. Найвищою була захворюваність у Дубенському районі, де вона перевищує показник по області в 6,1 раза. Високою ця захворюваність була в Березнівському (30,2) та Радивилівському (25,4) районах.

За останні 2 місяці почастішала захворюваність на гепатит А серед жителів мікрорайону Ювілейний у Рівному. Всього зареєстровано 25 випадків, із них 3 - серед дітей до 14 років. В наступні роки слід очікувати подальшого зростання захворюваності вірусним гепатитом А, оскільки для нього дуже характерна циклічність. Тому про профілактику цієї інфекції слід пам’ятати завжди.

- Про що слід пам’ятати, аби уникнути захворювання?

- Про найпростіші речі - такі, як миття рук із милом після відвідування туалету, перед прийомом їжі. Мийте продукти перед приготуванням чистою проточною водою. Профілактику захворювання можна провести і за допомогою медичних препаратів, наприклад, введенням вакцини. Найпростішим та найефективнішим методом профілактики є вживання препарату “Амізон”, особливо членами сім’ї людини, яка захворіла на гепатит А.

17.08.2006Розмовляла Анна ТАРАСОВА



Рівне-Ракурс №10 від 17.08.2006p. 
На головну сторінку