Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №253 від 17.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Береженого Бог береже!

Не всі гриби їстівні,

або Як уникнути отруєння дарами лісу

Гриби - це дарунок лісу, збирання їх - справа дуже цікава, захоплююча й корисна. З давніх часів люди вживали цей надзвичайно смачний та корисний продукт.

Про корисні властивості грибів говорилося і писалося багато. Гармонійне поєднання в їх органічній структурі білків, мікроелементів та вітамінів робить їх ідеальними з точки зору поживності. На жаль, пересічний громадянин не завжди обережний, збираючи гриби та готуючи з них різноманітні страви. Тому й потрапляє такий мисливець за грибами до сумної статистики постраждалих та загиблих. Варто згадати випадок, що трапився в Радивилівському районі, де, посмакувавши грибами до центральної районної лікарні в тяжкому стані потрапила 57-річна мешканка села Опарипси.

Але якщо ви не в змозі відмовити собі скуштувати грибні страви, принаймні, прислухайтесь ще раз до цих порад:

• Збирати і купувати слід тільки ті гриби, які вам добре відомі.

• Не збирайте гриби у лісосмугах поблизу автомобільних та залізничних магістралей, промислових об’єктів, хімічно- та радіаційнонебезпечних зон.

• Не беріть в кошик старі та гнилі гриби, не збирайте, їх коли спостерігається посуха, - у спекотні дні гриби втрачають воду і посилено накопичують в собі отруту.

• Зібрані чи куплені на ринку гриби піддайте якісній кулінарійній (термічній) обробці, відварювання повинно бути за часом не менше 30 хвилин. Відвар злити, гриби промити проточною водою - лише після цього їх можна варити або смажити.

• Пам’ятайте: пригощати грибними стравами дітей до 5-7 років і вагітних жінок - вкрай небезпечно.

• Потрібно суворо дотримуватись правил консервування грибів.

• Найменша помилка може призвести до захворювання на ботулізм.

Симптоми отруєнь дикорослими грибами такі:

• біль у животі (в області шлунку);

• посилене потовиділення;

• нудота, блювота, проноси;

• зниження артеріального тиску.

Ознаки отруєння з’являються вже через 1-2 години після вживання грибів. Це залежить від віку та стану здоров’я людини, кількості з’їдених грибів, а також від їх вигляду.

При першій підозрі на отруєння грибами необхідно звернутися за медичною допомогою. До прибуття лікаря хворого потрібно покласти в ліжко, дати випити 4-5 склянок кип’яченої води, содового розчину (1 чайна ложка соди на склянку води), розчину марганцівки, після чого спровокувати блювоту, дати проносне. Після кожного промивання шлунку потрібно робити очищувальну клізму.

Не бажано включати гриби в раціон дітей раннього віку, людей похилого віку, а також осіб, які страждають захворюваннями органів травлення, печінки та нирок. Слід завжди пам’ятати, що тільки вміння розпізнавати їстівні гриби і правильне їх приготування вбереже вас від отруєння.

17.08.2006Центр пропаганди ГУ МНС України в Рівненській області



Рівне-Ракурс №10 від 17.08.2006p. 
На головну сторінку