Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №679 від 23.10.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Акція

“Чорний вівторок“ у Рівному

“Чорний вівторок“ у Рівному

Цього тижня по всій Україні пройшла акція протесту “Чорний вівторок“. Її мета - привернення уваги владних структур та громадськості до проблем важкохворих людей.

За інформацією організаторів акції, тендери на закупівлю ліків за державний кошт у 2014 році повністю провалені державою. За 16 днів (із відведених 21) Кабінетом Міністрів України на термінову закупівлю ліків для важкохворих українців Міністерство охорони здоров’я спромоглось закупити лише 6 відсотків від необхідної кількості медикаментів. Домовленості були досягнуті лише по 17 позиціях із 296 лотів, які повинно закупити міністерство цього року. Це означає, що хворі на онкологію, туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити, фенілкетонурію, муковісцидоз, пацієнти, які потребують гемодіалізу, та з іншими смертельними недугами, покинуті державою напризволяще.

Підтримали акцію й у Рівному. За словами місцевих її організаторів, на Рівненщині заручниками загальнодержавної ситуації стали понад шість тисяч людей. Зранку у вівторок громадські активісти, які представляють таку категорію краян, влаштували з гаслами пікет навпроти входу в приміщення Рівненської обласної державної адміністрації та розстелили посередині жалобне полотно, яке мало асоціювати невжиття заходів із вирішення проб­леми зі смертю важкохворих людей. Згодом на полотно лягли кілька учасників акції. Це мало символізувати раптову смерть, яка чекає будь-кого з важкохворих людей у тому разі, коли вони не отримають ліків.

Із протестувальниками зустрівся заступник голови Рівненської ОДА Олександр Савчук і пообіцяв, що підпише звернення, яке вони ініціюватимуть.

Згодом представники протестувальників разом із чиновниками зайшли у приміщення ОДА та спробували сформулювати офіційний документ-звернення. Одна з пропозицій – передати функції із проведення тендерів для закупівлі ліків важкохворим людям із відомства Міністерства охорони здоров’я до ДСНС України, де існує спрощена система закупівлі ліків.

Як кажуть фахівці, у “верхах“, як правило, реагують на подібні пропозиції, коли вони надходять у вигляді звернень не від виконавчої влади, а від представницької. Тобто від депутатського корпусу, який представляє територіальну громаду всього регіону.

Голова Рівненської облради Михайло Кириллов, як повідомив він у розмові з журналістами, готовий підтримати пропозицію. На запитання кореспондента “Рівне-Ракурса“ про те, що буде, коли до неї в уряді не прислухаються, Михайло Кириллов відповів:

“Треба брати на себе відповідальність – плювати на тендерні процедури і робити справу“.

Правда, про те, хто саме має “плювати“ (виконавча чи представницька влади регіону) посадовець не уточнив.

23.10.2014Ярослав Тарасенко



Рівне-Ракурс №10 від 23.10.2014p. 
На головну сторінку