Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №681 від 06.11.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Кадри для будіндустрії

Сплав традицій і новаторства. У Вищому професійному училищі № 1 міста Рівне вже 70 років виховують справжніх майстрів будівельної справи.

Сплав традицій і новаторства. У Вищому професійному училищі № 1 міста Рівне вже 70 років виховують справжніх майстрів будівельної справи.

Будівельники - люди найбільш мирної, творчої та шанованої професії у світі. У спеку і холод вони щодня своєю невтомною працею вносять вагомий внесок у розвиток та процвітання держави, області, міста. За минулі десятиліття змінилося не одне покоління будівельників, але їм завжди були притаманні кращі якості - самовіддана праця, майстерність, досвід і відданість професії. Саме таких спеціалістів будівельної справи вже 70 років готує Вище професійне училище № 1 м. Рівне.

“На всіх етапах розвитку педагогічний колектив училища об’єднувало бажання творчо працювати, шукати нове, віддавати дітям душу і серце, постійно вдосконалювати нав­чально-виховний процес, оновлювати зміст підготовки фахівців”, - вважає відмінник освіти України, директор вищого професійного училища № 1 Ігор СТРИЖЕУС (на фото).

Пропонуємо увазі наших читачів розповідь Ігоря Володимировича про історію та становлення флагмана будівельної професійно-технічної освіти Рівненщини.

Перший набір становив усього 38 учнів

Одне із найстаріших профтех­училищ у Західному регіоні України започаткувало свою історію в Острозі у 1944 році. Через півроку після визволення нашого краю від фашистських загарбників тут відкрилося ремісниче училище № 2 з підготовки кадрів для відбудови житлових будівель і підприємств області. Перший набір складав всього 38 учнів. У квітні 1949 року училище переведено до Рівного (двоповерхове приміщення на вул. Вокзальна, 3 - теперішня вул. Кіквідзе), де були створені значно кращі умови для підготовки робітничих кадрів. Перелік професій, які готувало училище, розширився до 12-ти - це ковалі, слюсарі, штукатури, столяри-теслярі, муляри-бетонярі, штукатури, муляри-пічники, столяри будівельні, арматурники.

З початку 70-х років у Рівному розпочався справжній будівельний бум. Будуються промислові гіганти: хімкомбінат, льонокомбінат, фабрика нетканих матеріалів, завод тракторних запчастин. А разом з ними - і житлові мікрорайони:“Ювілейний”, “Північний” та східна околиця міста. На хвилі піднесення будівельної галузі 1 вересня 1974 року почались заняття у новому комплексі училища на 800 учнів, побудованому комбінатом “Рівнепромбуд”, базовим підприємством училища. Тоді ж навчальний заклад у числі перших в Україні отримує статус середнього професійно-технічного училища. Досвід спільної роботи ВПУ № 1 та “Рівнепромбуду” в 1986 році експонувався на ВДНГ СРСР, училище було нагороджене срібною медаллю головної виставки країни.

До речі, цей період в історії училища позначений і впровадженням інтегрованих будівельних професій. В 1990 році училище одним з перших в Україні набуло статусу навчального закладу нового типу - вищого професійного училища. З того ж року розпочато підготовку молодших спеціалістів зі спеціальності “Будівництво та експлуатація будівель і споруд” із присвоєнням кваліфікації техніка-будівельника.

Нові перспективні будівельні професії

З початку 2000-х років на будівельному ринку України з’явилися компанії зі світовим іменем - “Хенкель Баутехнік”, “Полірем”, “БудМайстер”, “Кнауф”, які пропонують нові підходи і прогресивні технології будівництва, що вимагають нових професій. У зв’язку з цим в училищі розроблено і успішно реалізується інноваційний проект “Впровадження та розвиток нових будівельних професій”. У ході його реалізації в 2005-2012 роках було впроваджено сім нових перспективних професій:

.опоряджувальник будівельний (штукатур, маляр, монтажник гіпсокартонних конструкцій, лицювальник-плиточник);

.монтажник будівельний (муляр, монтажник, арматурник, бетоняр);

.деревообробник будівельний (столяр будівельний, верстатник деревообробних верстатів, паркетник, тесляр);

.монтажник гіпсокартонних конструкцій, маляр;

.монтажник систем утеплення будівель, штукатур;

.бруківник, муляр;

.столяр (виробництво меб­лів), верстатник деревообробних верстатів.

У 2013 році ліцензовано нову спеціальність із підготовки молодших спеціалістів “Опоряд­ження будівель і споруд та будівельний дизайн” - кваліфікація технік-дизайнер (будівництво).

Для забезпечення навчально-виховного процесу обладнано 24 навчальні кабінети, з них: 12 - для загальноосвітньої підготовки, 3 - для загальнопрофесійної підготовки, 9 - для професійно-теоретичної підготовки, 3 комп’ютерні кабінети, 2 лабораторії, 14 нав­чально-виробничих майстерень, 2 полігони, актова зала, 2 спортивні зали, Зимовий сад, бібліотека, гуртожиток на 400 місць. В навчальному процесі ефективно використовуються 82 сучасні комп’ютери.

Основним джерелом зміцнення та розвитку навчально-матеріальної бази є виробнича діяльність. Учні училища проходять виробниче навчання і практику на десятках будівельних об’єктів Рівного. Навчально-виробничими майстернями надаються пос­луги населенню з виготовлення столярної та меблевої продукції. Виручені кошти використовуються для зміцнення навчально-матеріальної бази.

ВПУ № 1 і фірма “Кнауф”: соціальне партнерство

У 2006 році, згідно з угодою про соціальне партнерство між ВПУ № 1 та фірмою “Кнауф”, на базі училища відкривається навчально-практичний будівельний центр за матеріалами і технологіями фірми “Кнауф” і вперше в Україні розпочато підготовку кваліфікованих робітників за професією “Монтажник гіпсокартонних конструкцій”. Творчою групою педагогів училища була розроблена кваліфікаційна характеристика і Державний стандарт професійно-технічної освіти з даної професії.

В 2004-2008 роках ВПУ № 1, взявши найактивнішу участь у реалізації Українсько-Німецького проекту “Підтримка реформ професійно-технічної освіти в Україні”, впровадило в навчальний процес укрупнені професії “Опоряджувальник будівельний”, “Монтажник будівельний” і “Деревообробник будівельний”.

Творчими групами училища було вивчено сучасні енерго­зберігаючі технології в будівництві, розроблені компанією “Хенкель Баутехнік”, внаслідок чого вперше в Україні було впроваджено професію “Монтажник систем утеплення будівель”. За результатами вивчення досвіду професійно-технічних закладів Білорусі в училищі вперше в Україні розпочато підготовку кваліфікованих робітників за професією “Бруківник”.

У даний час училище приймає участь в реалізації Українсько-Німецько-Датського проекту “Twinning” “Підтримка стратегії впровадження національної рамки кваліфікації”. В травні 2014 року в складі делегації України директор ВПУ №1 вивчав досвід роботи ПТНЗ Данії. А у жовтні цього ж року в рамках проекту майстер виробничого навчання училища пройшов стажувальну практику в Німеччині.

Нині в училищі навчаються 825 учнів за різними будівельними професіями, із них тільки 325 - за професією “Опоряджувальник будівельний”. Щорічно, у вересні-листопаді та квітні-червні, 300-400 учнів проходять виробничу практику на будовах та підприємствах Рівного й області. Вони вдосконалюють свою професійну майстерність, виконуючи водночас корисну і потрібну роботу.

Високопрофесійний педагогічний колектив

В училищі сформувався стабільний і високопрофесійний педагогічний колектив. Навчально-виховний процес забезпечують 84 педагогічні працівники, в тому числі: 33 майстри виробничого навчання, 34 викладачі, 6 вихователів, практичний психолог, методист, керівники гуртків, бібліотекар. Основна частина викладачів і майстрів виробничого навчання має великий педагогічний стаж і високу кваліфікацію.

За самовіддану педагогічну працю 2 працівники удостоєні звання “Заслужений працівник освіти України”, 2 - “Заслужений вчитель України”, 20 - нагороджені нагрудним знаком “Відмінник освіти України”, 5 - нагрудним знаком “Антон Макаренко”.

У різні роки училищем керували 8 досвідчених директорів, які доклали максимум своїх зусиль, умінь перспективного мислення, щоб училище розвивалося і зберігало свій будівельний профіль.

Особливо вагомий вклад у розвиток училища, коли воно із звичайного СПТУ стало нав­чальним закладом нового типу – ВПУ, зробив Заслужений працівник освіти України Сірко М.Д., який на посаді директора пропрацював 32 роки.

Більше 40 років працюють в училищі: заступник директора Климчук П.П., майстри виробничого навчання Ярмолюк Л.Г., Омельчук Г.В., викладач Демидюк Г.О., інспектор відділу кадрів Луцик Г.О. Більше 30 років - заступник директора Бестюк Л.І., викладачі Гуща З.О., Зощук Т.Г., Назарук М.С., Ткачук М.Р., майстри виробничого навчання Андрійчук В.П., Котюк В.Г., Красовська П.Г., Надєйко Н.І., Поліщук Л.М., Потоня Л.В., Сіпата Т.І., Старик Ю.О., Сторожук М.Г. Більше 20 років - викладачі Король С.В., Маліновська Н.М., Полюхович В.І., Юдіна Р.В., майстри виробничого навчання Дембіцький Ф.М., Левчук Н.М., головний бухгалтер Глущук Г.П., секретар Сорока Н.К.

Творчий розвиток особистості, впровадження інформаційних технологій в освітній процес - пріоритетні напрямки діяльності педагогів. Викладачі працюють над проблемами розвитку творчих здібностей учнів, вдосконалення форм самостійної роботи учнів, розвитку їх професійних навиків. З метою покращання підготовки спеціалістів, виявлення та усунення недоліків, стимулювання професійного росту педагогічних працівників проводиться моніторинг навчальної діяльності педагогів і учнів.

В училищі ведеться культурно-естетичне та патріотичне виховання, спрямоване на розвиток учнів, плідно й активно функціонують гуртки художньої самодіяльності, спортивні та військово-прикладні гуртки і секції. Вироби гуртків художньої та технічної творчості щорічно демонструються на міській виставці в парку культури і відпочинку ім. Т. Шевченка. В училищі функціонує соціально-педагогічна та психологічна служба.

Працюючи на перспективу, орієнтуючись на вимоги ринку праці, впроваджуючи нові перспективні будівельні професії, передові освітні технології в навчально-виробничий процес, колектив ВПУ № 1 м. Рівне сподівається вийти на європейський рівень підготовки кваліфікованих робітників і молодших спеціалістів для потреб економіки України. 70 років, які пройшло училище, - це підсумок не тільки зрілості, усталених традицій, але й старт для нових вагомих звершень і цікавих починань.

06.11.2014Записав Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 06.11.2014p. 
На головну сторінку