Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №682 від 13.11.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Презентація

Олександр Ірванець презентуватиме нову книгу

Олександр Ірванець презентуватиме нову книгу

Революція гідності дала певний поштовх для творчості митців. Першими серед митців тему Майдану висвітлили музиканти, багато рок-гуртів одразу ж написали пісні, присвячені майдану. А ось рівненський письменник Олександр Ірванець під час революційних подій викладав свої вірші у мережі Facebook. Саме це дало поштовх створити нову, 26-ту за ліком, книжку, збірку віршів “Пісні війни”.

Сам автор каже, що не є поетом-піснярем, і назва носить суто алегоричний контекст. Щоправда, один з двадцяти представлених віршів був написаний на мотив пісні італійських партизан “Белла чао”. Нині цю пісню на вірші Ірванця виконують книговидавці брати Капранови.

У Рівному презентація збірки віршів відбулася в Рівненській обласній бібліотеці. Книга “Пісні війни” була видана в жовтні 2014 року та має досить оригінальний дизайн – багато фото з подій на Майдані, деякі з них, є панорамними і розміщені на спеціальних розворотах.

До ілюстрації книги долучилися троє фотографів: Алекс Заклецький, Тетяна Давиденко та Сергій Мольченко. Загалом книга вміщує 53 фотографії, зроблені під час протистояння на майдані Незалежності у Києві. Хронологія переважної більшості фото та віршів розпочалася в листопаді 2013 року та закінчуються березнем 2014 року.

- Ця книжка написана по гарячих слідах, – коментує Олександр Ірванець. - Фактично усі вірші, що увійшли в збірку, розміщувалися мною в соцмережах відповідно до розвитку подій на Майдані. Я в Інтернеті на своїй сторінці вихлюпував те, що було для мене важливо, те, що хотілося сказати. І ось на початку вересня отримав пропозицію від видавництва “Дух і літера” видати цю книжку. Так співпало, що я мав що видавати, а вони хотіли щось видати. Тому книжка вийшла в досить короткі терміни. В книзі є два вірші, написані ще до Революції гідності, але усі решта вірші були написані під час цих подій. Книга для тих читачів, кому не байдуже, що відбувається в країні, що відбувається з народом. Які думки та почуття книга викличе в народі – треба питати у читача. У мене це 26-а за ліком книжка, але такої гарної візуально книжки я ще досі не мав, бо оформлена вона майже півсотнею репортажних фото з Майдану. Назва книги “Пісні війни” виникла з того, що пісні і вірші – це фактично синоніми. Найперші вірші людства і були піснями – це підтверджує стародавній фольклор. Я не поет-пісняр, але раніше окремі виконавці, такі як гурт “Мертвий півень”, викладали мою поезію на музику та виконували пісні.

Сам Олександр Ірванець теж брав активну участь в протистояннях на Майдані, був одним із тих діячів культури, які ставили підписи на підтримку молодого літератора Юхима Дишканта, якого затримали в грудні 2013 року, звинувативши в організації масових заворушень. На презентації автор розповів про створення книги, те, як ситуація в країні вплинула на творчість українських письменників, в тому числі і його. Наприкінці зустрічі до письменника вишикувалася величезна черга охочих придбати нову книгу та отримати автограф автора.

13.11.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 13.11.2014p. 
На головну сторінку