Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №682 від 13.11.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Дослідження

Від коріння до крони

Від коріння до крони

Модне нині слово олігархія означає в научному сенсі режим, за якого політична та економічна влада належить невеликій, закритій та тісно згуртованій групі осіб. Українських олігархів нашого часу поіменно знає чи не кожна дитина, а ось хто був впливовим магнатом на Волині багато століть тому - відають не багато людей. У Краєзнавчому музеї відбулася презентація книги Володимира Собчука “Від коріння до крони”. Автор зробив ретельне дослідження з історії князівських і шляхетських родів Волині. Кажучи сучасною мовою, автор, працюючи в архівах, дослідив життєві шляхи впливових магнатів – олігархів середньовіччя.

Книга “Від коріння до крони” розглядає знать Волині, досліджуючи роль окремих князівських і шляхетських родів, домінуючих серед руської знаті Великого князівства Литовського та Польського королівства. Автор досліджує діяльність різних поколінь, об’єднаних реальним походженням від спільних предків. У праці йдеться про те, як ці роди з’являлися, розросталися, розпадалися на гілки, що переростали потім у нові клани. Впливові родини нарощували, відстоювали й втрачали свої володіння, проникали в інші регіони та згодом згасали й сходили з арени. Усе це дивним чином нагадує нам сучасну історію нашої держави, де донедавна так само впливові родини вирішували політичну та економічну політику держави, а нині залишилися за бортом політичного життя України. Отже, кажучи сучасною мовою, ця книга про життя олігархів минулих століть.

У книзі йдеться про землевласницьку верхівку Волині – регіону, позначеного найінтенсивнішими в Україні на схилі середніх віків і на початку нової доби процесами суспільного життя в усіх його проявах: тут найдовше трималася руська державність та раніше почалися й швидше протікали урбанізаційні та інші модернізаційні процеси. Саме тут діяли осередки інтелектуального життя; зав’язувалися велетенські латифундії князів Острозьких, Жаславських, Збаразьких, Вишневецьких, Сангушків і Чарторийських та інших магнатів.

Автор книги Володимир Собчук зазначив, що Кременець здавна був центром краєзнавчого життя на Волині. Регіон був відомий своїм високим рівнем освіти і просвітницької діяльності, прославився такими закладами як Кременецький ліцей. Зараз у Кременці є чотири осередки вивчення культурно-історичної спадщини Волині.

Володимир Собчук розповів про структуру книги, звернув увагу на важливість цього регіону для науковців, які досліджують князівські та шляхетські роди – адже саме на Волині нараховується 46 князівських родів, причому саме в західній Україні добре збереглися документи про них. У книзі наведено багато історичних фактів, які є наслідками напруженої роботи автора в архівах. Відомий науковець, історик Богдан Прищепа підкреслив, що тематика книги актуальна: “Мова йде про формування української еліти. Ми бачимо наслідки складної роботи автора з документами. Це справжня робота з українською історією”.

Книга викликала великий інтерес серед науковців Рівного – викладачів університетів, краєзнавців, істориків і, що дуже радує, студентів та учнів гімназій. Усі присутні на презентації книги виявили зацікавленість твором. Після завершення презентації чимало відвідувачів залишилося, щоб взяти у автора автограф та задати додаткові запитання.

13.11.2014Олекса ГОСТРОЗІР



Рівне-Ракурс №10 від 13.11.2014p. 
На головну сторінку