Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №683 від 20.11.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Меморандум

У Рівному представники церков засудили російських агресорів

У Рівному представники церков засудили російських агресорів

Подія, яку вже називають історичною, відбулася наприкінці минулого тижня в Рівненському обласному музично-драматичному театрі. Тут вперше в Україні було підписано Меморандум між владиками і предстоятелями православних церков, які є на Рівненщині.

Процедура підписання затрималася на півтори години від наміченого часу. Журналістам пояснили, що ієрархи ще узгоджують текст Меморандуму, який вже привселюдно лежав на столі та був доступним для фото- та відеозйомок. У тексті було чотири пункти.

Але коли всі керівники православних церков підписали документ, там виявилося п’ять пунктів. Зокрема, в тексті зазначалося, що всі православні церкви Рівненської області визнають і моляться за цілісну та єдину державу Україна. Усі православні церкви Рівненської області виступають за створення єдиної Української Помісної Православної Церкви. Усі православні церкви Рівненської області засуджують дії Росії, як агресора та інших держав щодо захоплення території України та посягання на цілісність та державний суверенітет України. Усі православні церкви Рівненської області засуджують розпалення міжрелігійної ворожнечі і захоплення православних храмів однією конфесією в іншої. І останнє – усі православні церкви Рівненської області не заперечують релігійне благословення жителів області щодо конфесійної належності згідно з законом України “Про свободу совісті і релігійні організації”.

Меморандум підписали п’ять духов­них лідерів Рівненщини – митрополит Рівненський і Острозький УПЦ Варфоломій, Митрополит Сарненський і Поліський УПЦ Анатолій, архієпископ Рівненський і Острозький УПЦ(КП) Іларіон, керуючий Рівненсько-Волинською і Таврійською єпархіями УАПЦ митрополит Макарій і представник Луцького екзархату УГКЦ отець Євген.

Як підкреслювалося під час церемонії підписання, вперше за всю історію України представники православних церков на регіональному рівні погодилися створити робочу групу, яка напрацює механізм об’єднання церков на загальнодержавному рівні.

Наступного дня під час зустрічі з журналістами голова (на той час) Рівненської ОДА Сергій Рибачок повідомив, що написав звернення до голів усіх ОДА, щоб ті наслідували приклад рівнян і зібрали в себе представників релігійних громад та прийняли аналогічні Меморандуми. Цей документ, як підкреслювалося на зустрічі, має стати першим кроком до створення Єдиної Помісної Церкви.

20.11.2014Ярослав Тарасенко



Рівне-Ракурс №10 від 20.11.2014p. 
На головну сторінку