№683 від 20.11.2014p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Потрібно знати
• Банка з ікрою не повинна бути роздутою або деформованою, ікра повинна бути щільно загорненою. Роздута банка – ознака наявності в ікрі неприпустимих видів мікрофлори.
• Виробник повинен вказувати, з ікри якої саме риби сімейства лососевих виготовлений продукт.
• Обов’язково варто звернути увагу на Державний стандарт (ДСТУ) та на технічні умови (ТУ). Згідно ДСТУ, ікра повинна бути загорненою в банки протягом місяця після засолу. Це дає впевненість у тому, що ікра була загорнена в банки заводом недалеко від місця вилову. За ТУ виробляють, як правило, ікру з морожених ястиків.
• Згідно ДСТУ, у складі ікри можуть бути присутніми: сіль, рослинна олія, добавки Е400, Е200, Е239 (Е400 – це гліцерин, щоб ікра не висихала, Е200 і Е239 – це антисептики, які не можуть використовуватися окремо один без одного). Всі інші добавки, якщо вони присутні, не відповідають вимогам ДСТУ, і ви ризикуєте придбати неякісну ікру.
• Потрусіть баночку з ікрою. Якісний, правильно виготовлений продукт повинен рухатися в банці, але не хлюпати, як рідка маса. Якщо ікра при струшуванні не ворушиться, значить, вона занадто суха. Або відкрийте банку і переверніть – якщо ікра випала не відразу, значить в ній мало олії і рідини – ікра якісна.
• Якісна ікра повинна бути однорідною за кольором, без плівок і згустків крові. Ікринки – цілі, роздільні, пружні, з ледь вологою поверхнею.
• Розмір ікринок свідчить про її цінність. Чим вони дрібніші, тим ікра цінніша. Всі ікринки повинні бути однорідними і цілими. Колір ікри повинен бути яскравим. Занадто темний колір ікри говорить про те, що її брали з несвіжої риби. А надто світлий – про те, що ікра перезріла.
• Зверніть увагу на те, що морожена ікра на порядок дешевша. Але вона не така смачна, як “жива”.
Купувати ікру варто тільки в магазинах (супермаркетах, гіпермаркетах, спеціалізованих рибних магазинах). Такі магазини можуть забезпечити правильні умови зберігання ікри, але якщо ви все-таки купили неякісний продукт, у вас є можливість здати його або обміняти, що неможливо зробити в інших місцях купівлі.
Утримайтеся від придбання ікри на вагу і на ринках. Так зазвичай продають ікру, яка за терміном придатності не може бути упакована в банки або ж пройшла попередню заморозку.
Як правильно зберігати червону ікру
Щоб правильно зберігати ікру в домашніх умовах потрібно:
- дотримуватися термінів та умов зберігання, зазначених на банці;
- не тримати ікру в морозильнику, тому що після розморожування вона може перетворитися на “кашу”;
- не тримати відкриту банку більше 5-ти днів, далі в ній почнуть розвиватися мікроорганізми, з’явиться неприємний запах, ікра підсохне;
- не допускати попадання в ікру води;
- не пробувати ікру з банки однією й тією ж ложкою двічі – так в ній швидше розмножуються бактерії.
20.11.2014 |
Рівне-Ракурс №10 від 20.11.2014p. На головну сторінку |