Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №686 від 15.12.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Марафон

Джаз без кордонів

Джаз без кордонів

Уже традиційно на початку настання зимових холодів рівненських шанувальників джазової музики зігрівають запальні виступи учасників міжнародного джазового марафону “Jazz Bez”. Цього року чотирнадцятий “Jazz Bez” відбувся не тільки в Рівному, а ще й об’єднав довкола джазу українські та польські міста - Київ, Харків, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Мостиська, Люблін, Санок, Вроцлав, Білосток, Новицю, Перемишль.

Ініціатором такого джазового кільця виступив Львів.

У місті Рівне організаторами концертів стали рівненський джазовий клуб “ДжЕм” та творче об’єднання “Дзиґа”. За 14 років існування фестивалю відбулися сотні концертів та утворилися десятки міжнародних проектів, а кількість музикантів, що взяли участь у “Jazz Bez”, перевищила тисячу. “Jazz Bez” - джаз без кордонів.

Розпочався марафон в Рівне на сцені ресторану “Sky Bar Manhattan” виступом українського гурту “Atomic Simao”, який став відкриттям сцени “Open Stage” фестивалю “Джаз Коктебель-2014”. За час існування гурт брав участь у таких фестивалях, як “ГОГОЛЬFEST-2014”, “WOODSTOCK (UA)”, “Арт-Пікнік Слави Фролової-2014”. Учасники київського колективу здивували рівненських музичних гурманів доволі цікавими композиціями у стилі прогресивного та ейсід-джазу. Хоча із за різноманітності музичних підходів конкретно визначити стиль гурту складно. Самі музиканти визначають групу, як “дитя великої хвилі 60-х, в значній мірі натхненних електронікою 90-х”, а музику свою називають “космічним божевіллям” і “астероїдною шизофренією”. Рівненський слухач не балуваний такою музикою доволі жваво підтримав виступ музикантів. За традицією під час концерту музиканти провели й джем-сейшн.

На другий день фестивалю в Рівне в барі “Blues & Jazz” лунав вже суто польський джаз у виконанні “Michal Milczarek Trio”. Учасники польського проекту виконують імпровізаційну музику, яка межує із ф’южн і сучасним джазом. Діапазон музичних експериментів тріо дуже широкий, тому в їхніх творах можна знайти елементи блюзу, психоделіки та електроніки. На початку 2013 року альбом музикантів “The Big Game” посів третє місце в рейтингу кращих польських релізів. Гурт провів великий тур Європою “The Big Game Tour-2013”. Цього року вони продовжили гастролі та підготовку нового альбому.

В наші часи музика справді не має кордонів і легко поширюється завдяки соцмережам Інтернету. Але джазова музика повинна лунати в живу, а для цього музикантам доводиться долати реальні кордони. Тому не дарма 14-й міжнародний джазовий фестиваль “Jazz Bez-2014” у Рівному відбувся під патронатом Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку.

15.12.2014Олекса ГОСТРОСЛУХ



Рівне-Ракурс №10 від 15.12.2014p. 
На головну сторінку