Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №686 від 15.12.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Какао

Какао

Какао-боби - це сировина для усіма нами так улюбленого шоколаду. Тим вони, як правило, і відомі нам. Вирощується какао на сучасних територіях Мексики, де ще давні ацтеки вирощували какао-боби, а також насолоджувалися чудовим напоєм, який надає силу, енергію і бадьорість, і численними іншими корисними властивостями какао.

Після відкриття Америки європейцями, какао-боби були завезені до Європи і набули там неймовірної популярності. Саме європейські кулінари винайшли шоколад в тому вигляді, в якому він так добре нам знайомий. А ще європейці придумали Всесвітній день шоколаду, який відзначається 11 липня.

Однак, говорячи про какао і його цілющі властивості, фахівці зазвичай мають на увазі не шоколад і навіть не напій, а чистий какао-порошок, який отримують безпосередньо з бобів. Цей порошок має дуже високу живильну цінність, оскільки багатий клітковиною, білками, насиченими жирними кислотами та органічними кислотами, вітамінами А, РР, Е і групи В, цукрами, крохмалем, а також великим числом мікроелементів, що включає цинк, калій, магній, кальцій, залізо, фосфор, фтор, марганець, сірку, хлор, молібден, мідь та інші. Безумовно, корисні властивості какао обумовлюються таким багатим та унікальним складом цього натурального продукту.

Какао-порошок є досить калорійним продуктом, і в 100 г цього порошку міститься близько 280-290 ккал. Тому цей продукт може вважатися енергетиком і відмінно насичуючим засобом, але от тим, хто працює над зниженням ваги необхідно відмовитися від вживання какао порошку. Відомо, що какао-порошок дуже корисний дітям і підліткам, особливо в період статевого дозрівання. Саме тому багато сніданків, дитячі печива та бісквіти зазвичай містять саме какао, адже сили й енергія конче необхідні малюкам для нормального росту і розвитку, а також для успішного навчання.

Крім того, корисні властивості какао включають прекрасні загоюючи властивості, що сприяють позбавленню від ран і запалень, а також сприяють поліпшенню захисних властивостей шкіри від ультрафіолетових променів, тому цей продукт може використовуватися для профілактики сонячних опіків і обгорання. Це відбувається завдяки високому вмісту в цьому натуральному продукті такої речовини, як меланін. Також, какао-порошок сприяє прискоренню обмінних процесів і інтенсифікує синтез білка, утворення ферментів та забезпечує нормальну роботу клітин організму. Вважається, що какао-боби також мають позитивний вплив на дихальну систему і мають непогані заспокійливі ефекти.

Цікаво, що какао-порошок не містить кофеїну, тому цей продукт можна використовувати навіть тим, кому протипоказані різні стимулятори. Всім, хто хоче скористатися корисними властивостями какао рекомендується вживати какао-порошок у вигляді неміцного напою, проте слід пам’ятати, що у деяких особливо чутливих людей може виникнути алергія на цей продукт. Какао досить легко засвоюється в організмі і тому рекомендується навіть маленьким дітям, адже останні дослідження показали, що какао містить особливі з’єднання і речовини, які сприяють захисту зубів від шкідливого впливу цукру.

15.12.2014



Рівне-Ракурс №10 від 15.12.2014p. 
На головну сторінку