Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №687 від 22.12.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Шахрайство

На ту саму вудочку...

На ту саму вудочку...

До 55-річної Людмили, жительки села Дерев’яне Рівненського району, зателефонував невідомий чоловік, який представився працівником служби безпеки одного з українських банків. Шахрай у цілях безпеки попросив повідомити йому реквізити банківських карток. Жінка надала всі дані своєї зарплатної та кредитної картки, а також кредитки свого сина. В подальшому з цих карток були зняті 10 тисяч гривень.

Подібна ситуація склалася і у молодої жінки із села Обарів. Олена вирішила продати весільну сукню, і коли невідома особа захотіла її купити, дівчина назвала номер своєї банківської картки, аби покупець міг на неї надіслати кошти. В результаті, зловмисники зняли всі заощадження Олени, а це майже чотири тисячі гривень.

А в селі Великий Житин 22-річна Катерина в соціальній мережі замовила сукню. Ще 14 листопада перерахувала за неї гроші на банківську картку, а товар до цього часу так і не отримала.

Дев’ять тисяч гривень стали наживою шахрая, який зняв їх із банківської картки 36-річної мешканки обласного центру. Усе почалося з дзвінка на мобільний. Жінка, піднявши слухавку, почула чоловічий тактовний голос. Незнайомець представився працівником банківської установи. За цікавим збігом обставин, саме цього дня вона чекала грошовий переказ, тому нічого поганого не запідозрила. Причому шахрай чітко назвав суму, яку мав переказувати потерпілій чоловік - 4000 гривень. Після цього він сказав терміново йти до банкомату та здійснити низку операцій. Коли жінка прийшла в зазначене місце, шахрай зателефонував вдруге і надав вказівки потерпілій, які вона чітко виконувала. Рівнянка у той момент не розуміла, що усі операції, які вона здійснює безпосередньо з банкомату, спрямовані на переказ грошових коштів на інший картковий рахунок. Кілька разів перевіривши рахунок картки, жінка переконалася, що гроші так і не прийшли. Вирішила йти додому. І лише через два дні побачила, що з рахунку її кредитної карти зникли 9000 гривень, після чого повідомила про подію правоохоронців.

Справжні працівники банківських установ ні за яких умов не будуть запитувати у Вас особисті дані, пін-коди чи іншу відому Вам інформацію. Коли Ви перебуваєте біля банкомату, звертайте увагу на дії, які Ви виконуєте. Оскільки, як правило, самі ж потерпілі здійснюють переказ власних коштів на рахунки шахраїв, не звертаючи уваги на операції, що виконують. Завжди перевіряйте інформацію перш ніж виконувати дії, які нав’язують незнайомі Вам люди.

Працівники міліції вкотре звертаються до всіх жителів обласного центру, щоб вони були обачними, та у жодному разі не надавали інформацію про номери і коди доступу до банківських карток.

За всіма фактами відкриті кримінальні провадження за шахрайство. Зловмисників розшукують. За такі дії чинним законодавством передбачено покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами до двохсот сорока годин, або виправними роботами до двох років, або обмеженням волі до трьох років.

22.12.2014



Рівне-Ракурс №10 від 22.12.2014p. 
На головну сторінку